Mateřství má mnoho odstínů, některé i temné. A dnes je každá žena v pasti, myslí si socioložka Jarkovská

14. květen 2023

Slavíte Den matek nebo Mezinárodní den žen? „Pro mne je MDŽ svátek natolik minulým režimem zprofanovaný, že ho neberu. I když myslím, že si to vlastně ten svátek nezaslouží, ale Den matek jsme si v rodině připomínali vždy,“ vzpomíná Rut Kolínská, zakladatelka hnutí mateřských center v ČR. Socioložka Lucie Jarkovská přidává, že MDŽ se stává dnem připomínajícím boj žen za lidská práva. 

„A už s tím socialistickým, spíš normalizačním svátkem nemá nic společného. Takovým tím podnikovým: Našim ženám květinku a mýdlo,“ říká.

Čtěte také

„U Dne matek se zas ošívám z klišé, kterým společnost mateřství často opřádá,“ přidává socioložka z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

A Jarkovská pokračuje: „Přijde mně, že v dnešní době je vlastně každá žena trochu v pasti mateřství. Tím, že se k němu musí neustále vyjadřovat. Když není matkou, tak proč – je jen sobecká kariéristka? Když je matkou, tak zas slyší, že jí mateřské hormony sedly na mozek a že se stává takovou trošku podezřelou osobou.

To se mi nelíbí, proto si myslím, že je fajn mít Den matek, když si ale řekneme, že být matkou může mít mnoho podob a ženy by si to neměly nechat vzít, případně se nenechat opanovat klišé – ať už básnickým, nebo reklamou na prací prostředky. Tam ta maminka furt dokola pere to špinavé prádlo svých potomků a ještě se u toho stále usmívá.“

„Myslím, že mateřství má i mnoho odstínů a některé jsou docela temné,“ dodává socioložka Jarkovská.

Čtěte také

Kolínská je matkou pěti dětí, klišé podle ní závisí na tom, jak si ta klišé žena připouští. „Jsem nesmírně ráda, že se nám tady podařilo prosadit i Den otců, protože pro mne mateřství bez táty není mateřství.“

„Doba se mění, ale pomalu. Stačí si přečíst texty od Tomáše Garrigua Masaryka a budete mít pocit, že na tom před sto lety byly dost podobně. Takže musíme být trpělivé a hlavně si to nebrat osobně. Každý by měl sám za sebe prožívat život podle toho, jak to cítí. Neměly bychom nikomu vnucovat tu svou podobu čehokoli,“ přidává Kolínská.

Poslechněte si celou debatu Vertikály s hosty Evy Hůlkové.

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související