Maximálně 40 kilometrů v hodině – Nové Město na Moravě uvažuje kvůli nejasnému výkladu nového silničního zákona o plošném snížení rychlosti po celém městě

3. květen 2024 06:30

Vedení Nového Města na Moravě přemýšlí, že po celém městě sníží maximální povolenou rychlost na 40 kilometrů v hodině. Jedině tak by prý přimělo řidiče jezdit padesátkou.

Radnice vychází z vlastního výkladu letošní změny zákona o silničním provozu, která upravila kategorie pokut za překročení rychlosti. A chybí jí prý sankce za nejmenší přestupky.

Okamžitou rychlost měří Nové Město na Moravě třeba na Žďárské ulici pod nemocnicí, kde je maximální povolená rychlost 30 kilometrů v hodině. „Stížnosti obyvatel, že ta třicítka se tady nedodržuje, nás donutily k tomu, abychom sem umístili radar,“ vysvětluje velitel městské policie Jiří Hradil. V prosinci zaznamenali strážníci přes 6 tisíc přestupků, v lednu přes 5 tisíc a v únoru 4 tisíce.

Cedule sice omazuje rychlost na 30 kilometrů v hodině, pokuty ale chodí až v případě, že řidiči překročí 43 kilometrů. Tolerance je 10 kilometrů a tři kilometry jsou pro odchylku měření. Desetikilometrová tolerance podle vedení města vychází z nového silničního zákona. „Není to správně pochopený postup,“ říká mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související