Měsíc a půl částečná uzavírka. Na výpadovce z Pardubic na Hradec silničáři mění povrch

2. duben 2024 15:15

Dlouhé kolony teď v Pardubicích zřejmě budou na denním pořádku i v příštích týdnech. Silničáři totiž zahájili opravu části hradubické čtyřproudé silnice, konkrétně úseku mezi křižovatkou U Trojice a nadjezdem u Globusu. Jak přímo na místě zjistil reportér Ondřej Wolf, doprava je tam svedená do dvou jízdních pruhů a omezení podle silničářů potrvá 45 dní.  

Na úrovni Rosic nad Labem dělníci začali ze středového pásu hradubické silnice odstraňovat stará svodidla. Oba středové jízdní pruhy jsou obousměrně uzavřené a doprava vede po krajních pruzích, a to v obou směrech – jak na Hradec, tak na Chrudim.

„V tuto chvíli je už tady zajištěný dopravním značením dopravní režim 1+1 jízdní pruch, což je přesně poloviční kapacita, než na kterou je stavěna tato komunikace. Takto to tady bude s nějakými obměnami dopravních režimů trvat 45 dní,“ tak dlouhou budou podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla trvat práce na silnici.

Silnice I/37 na výjezdu z Pardubic dostane nová svodidla i povrch

Ta už není v dobrém technickém stavu, dělníci tady budou frézovat 16 let starý asfalt a pokládat nový. Zástupce zhotovitelské firmy Lukáš Horčík upozorňuje, že na stavbě bude výrazný pohyb lidí i techniky.

Práce na dvě směny 

„Celé to musíme za těch 45 dní stihnout, což bude velmi náročné. Z naší strany budou nasazeny veškeré kapacity. Ten pohyb dělníků tady bude enormní. Počítáme i s prací na dvě směny, abychom ten termín byli schopni stihnout a omezit ten provoz co nejméně,“ dodal Horčík.

Podle ŘSD je přesto potřeba počítat s tím, že omezení na trase způsobí dopravní problémy. „Může se tady objevit dopravní zdržení, dopravní komplikace, jak jsme to zažili hned dnes ráno. Dneska to svým způsobem bylo leknutí pro řidiče, protože to dopravní omezení tady náhle vzniklo, i když jsme tu informaci vydávali dřív. Myslím si, že někteří řidiči si zvyknou, někteří zvolí jiný čas jízdy. V každém případě tady budou dopravní zdržení a komplikace. Poprosím všechny řidiče o trpělivost,“ dodává Rýdl.

Práce na obnově části hradubické silnice v Pardubicích by měly skončit v půlce května a podle silničářů budou stát 120 milionů korun.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související