Měsíční setkání, meteorický déšť Orionid a zatmění Slunce: Procházka říjnovou oblohou

30. září 2022

Stín Měsíce vykousne v poledne 25. října skoro polovinu slunečního kotouče. O tři dny dříve umožní skrytá Luna nerušený noční výhled na meteorický roj Orionid.

Od 23. září si užíváme astronomický podzim, delší noci už pomalu ukusují z každého dalšího dne – v polovině října bude den kratší už o jednu hodinu a 24 minut!

Pegasův čtverec a jeho okolí

Podzimním souhvězdím vévodí tzv. Pegasův čtverec. Na hvězdné mapě zjistíme, že jej tvoří hvězdy alfa, beta a gamma, jimž staří Arabové dali jména Markab, Scheat a Algenib; čtvrtá hvězda je Sirrah, nebo také Alpheratz, která už ale patří k sousednímu souhvězdí Andromedy.  Přidáme-li k Pegasovu čtverci vedlejší hvězdy Mirach a Alamak a také Algol ze souhvězdí Persea, spojnice všech těchto hvězd nápadně připomene hodně přerostlý Velký vůz.

Hvězdu Fomalhaut v Jižní rybě obklopuje prachový prstenec. Montáž snímků z Hubbleova kosmického dalekohledu a pozemské observatoře ALMA

Minule jsme v souvislosti s Pegasem upozorňovali na sousední galaxii M31 v Andromedě. O kousek výše najdeme dvojité W souhvězdí Kasiopeji a v ní zajímavou hvězdokupu označenou jako NGC 457. Víc se mi ovšem líbí její název E.T, nebo jednoduše – Človíček.  Poloha nejjasnějších hvězd v ní opravdu připomíná postavu s rozpaženýma rukama. Objekt je vhodný i pro nejmenší dalekohled. Na jihu upoutá svým svitem Fomalhaut – „tlama ryby“, jak zní v arabštině její název. Naše Slunce by s přehledem spolkla. Je dvakrát větší, a dokonce čtrnáctkrát svítivější.

Planety, jejich konjunkce a meteorický roj

Kromě Venuše uvidíme v říjnu všechny planety. Merkur ráno nad východním obzorem, Mars po většinu noci kromě večera, Jupiter po téměř celou noc kromě jitra a Saturn v první polovině noci. Velmi vzdálené planety Uran a Neptun pak po celou noc, kromě rána, nutností je ale dalekohled.

Konjunkce Měsíce s Jupiterem 11. září 2022

Z několika říjnových úkazů zaujme 5. října ve 20 hodin konjunkce Měsíce se Saturnem, planeta bude necelých pět stupňů severně. Ještě lepší by mohla být o tři dny později, tedy 8. října ve 22 hodin SELČ konjunkce Měsíce s krásně viditelným Jupiterem, který bude jen 2,7 stupně severně. 22. října hodinu po půlnoci se můžeme těšit na maximum meteorického roje Orionid, které svým svitem nebude rušit Měsíc. Mohli bychom tak vidět kolem 20 velmi rychlých meteorů za hodinu.

Vykousnuté Slunce a posunutý čas

Částečné zatmění Slunce 25. října pozorovatelné z našeho území. Tabulka ukazuje časy a velikosti zatmění pro krajská města České republiky

Nejočekávanější událostí na obloze bezesporu bude 25. října částečné zatmění Slunce, viditelné u nás s maximální fází přibližně 0,42. Z tak velké části bude sluneční disk zakryt stínem Měsíce. Začátek zatmění bude pro oblast Ústí nad Labem v 11 hodin a 11 minut SELČ, maximální fáze přijde o hodinu později, přesně ve 12 hodin 16 minut, a konec, tedy poslední kontakt Slunce se stínem, je vypočítán na 13 hodin 21 minut. Na pozorování i fotografování je však nutný speciální filtr, obyčejné protisluneční brýle rozhodně nestačí, mohlo by dojít k poškození zraku.

A na závěr ještě jedno upozornění – v neděli 30. října končí tzv. letní čas. Nezapomeňte si posunout hodinky o hodinu zpět na čas normální, tedy středoevropský. Přejeme pěknou podívanou a hezké dny podzimu!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.