Měsíční superúplněk bude ještě „superúplňkovatější“ než jindy: Procházka červencovou oblohou

30. červen 2022

Letní trojúhelník hvězd, zářící koberec Mléčné dráhy, šest pozorovatelných planet a letošní maximální přiblížení našeho nejbližšího souputníka – Měsíce.

Kdo sleduje naše relace pozorněji, možná si pamatuje, že červencové nebe je zpočátku méně tmavé, protože Slunce neklesá níž než 18 stupňů pod obzor. Víc potemní až ke konci měsíce. Jinak ale obloha nabízí skvosty letních souhvězdí.

Červencová přehlídka hvězd

V létě můžete na obloze vidět tzv. letní trojúhelník ze tří jasných hvězd Vega (vlevo nahoře), Altair (dole ve střední části) a Deneb (zcela vlevo)

Vysoko nad jihovýchodem můžeme například už večer spatřit souhvězdí Lyry, Labutě a Orla. Jejich nejjasnější hvězdy Vega, Deneb a Altair rýsují letní trojúhelník. Labuť připomíná ptáka letícího Mléčnou dráhou. Na jejím chvostu svítí Deneb – bílý veleobr zářící jako desetitisíce Sluncí a vzdálený od Země více než 700 světelných roků. Západně od Labutě najdeme výraznou siluetu Lyry připomínající kosodélník. Nedaleko od ní září modrobílá Vega, třetí nejjasnější hvězda na severní obloze. Na jihu jsou viditelné obrazce souhvězdí Štíra a Střelce. Z jasných hvězd najdeme u severního obzoru Capellu ze souhvězdí Vozky.

Šest planet na noční obloze

Pozorování hvězd je skvělá zábava

Ze sedmi planet uvidíme v červenci šest. Nepozorovatelný bude pouze Merkur, který se ztrácí v záři Slunce. Venuši najdeme ráno nad východním obzorem, Mars je v souhvězdí Býka a Jupiter loví v Rybách – obě planety, které jsou v červenci vidět až v druhé polovině noci, mají během léta až do začátku podzimu nejlepší viditelnost. Saturn se po celý rok nachází v souhvězdí Kozoroha, v červenci jej uvidíme po většinu noci kromě večera. Planety Uran i Neptun jsou vidět jen v dalekohledech, obě v druhé polovině noci, Uran v Beranu a Neptun na rozhraní Vodnáře a Ryb.

Superúplněk: měsíční divadlo

Měsíční úplněk

4. července bude naše planeta nejdál od Slunce – 152,1 milionu km. Zajímavost nám nabídne i Měsíc. Koncem června byl nejdál a 13. července v 11 hodin dopoledne bude Zemi naopak letos nejblíže – 357 267 km. Tentýž den, s rozdílem jen deseti hodin, se ocitne v úplňku, či chcete-li v „superúplňku“. Bude ještě o něco dokonalejší než ten červnový. Dívejte se nad jižní obzor, měsíční disk se objeví někdy před půl desátou. Upozorňuji, že superúplněk je pojem spíše lidový než astronomický.

Z úkazů může zaujmout ještě konjunkce Měsíce se Saturnem 15. července, planeta ale bude od měsíčního disku téměř 5 úhlových stupňů severně. V závěru našeho přehledu jako obvykle nemohou chybět měsíční fáze.  7. července první čtvrť, 13. července již zmíněný úplněk – superúplněk, 20. července poslední čtvrť a 28. července nov.

Hezkou a ničím nerušenou podívanou!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související