Mezi postavami betléma v brněnském kostele sv. Janů je i pater Škrdlík a svatá Anežka Česká

26. prosinec 2015

Čtyřicet let trvalo postupné vyřezávání betlému, který zdobí kostel sv. Janů u brněnských minoritů. Celoživotní dílo řezbáře Jaroslava Vaňka každý rok oživuje kromě zprávy o narození Ježíše Krista ještě jeden příběh. A to příběh kněze Norberta Škrdlíka, který i v nepříznivých dobách pečoval o duchovní život Brňanů.

„Výška toho betlému je čtyři metry, hloubka také čtyři metry, figurky si můžete spočítat,“ ukazuje před bezmála dvacet metrů dlouhým betlémem otec Robert Mayer.

„On ho nechal otec Norbert vyřezávat v roce 1949, první byla betlémská stáj, pak postupně doplňoval další figurky a poslední figurku vyřezal v devadesátém roku a to je svatá Anežka Česká.“

Anežka Česká se tam dostala v době euforie z jejího svatořečení. Není to ale jediná ne zcela tradiční postava betlému. Řezbář mezi pastýře zařadil také postavy svých dvou synů. A jako překvapení také faráře Norberta Škrdlíka, který vznik betlému ve čtyřicátých letech inicioval. Má své četné místo hned po boku slavné české světice.

Logo

„Oni si ho někteří pletou s Janem Pavlem II., je mu trochu podobný, má tu pastýřkou hůl a ovečku, akorát nemá bílé papežské oblečení, ale tmavý hábit," usmívá se otec Mayer.

Provinciál minoritů otec Škrdlík byl mezi věřícími oblíbeným knězem a jeho bohoslužby údajně bývaly plné do posledního místa. Symbolické díky za duchovní vedení Brňanů v poválečných letech v podobě postavy betlému bylo překvapením, které si pro něj nachystali farníci, líčí otec Mayer.

„Otec se zarazil, když mu farníci říkali, ať se jde povídat, co je nového v betlémě. Viděl sám sebe a říkal: To snad není možné, co jste to udělali!,“ směje se minorita.

Pater Norbert Škrdlík v betlémě v brněnském kostele sv. Janů u minoritů

„Nejnáročnější je podstavec, je s tím hodně práce, letos jsem se při jeho stavbě málem propadl,“ přiznává jeden z dobrovolníků Honza, který se podílí na stavbě betlému. Ta zabírá každoročně dva dny. Postavy betlému pomocníci rozmisťují podle nakreslených značek a fotografií z minulých let. Plánem otce Mayera je také to, aby dosavadních padesát figurek betlému rozšířili také svatí Cyril a Metoděj.

autor: Martina Pelcová
Spustit audio