Milan Slezák

redaktor, analytik

Analytik Českého rozhlasu

Znamení: 
Býk (1957) 

Životní motto: 
Jdi svou cestou a nech lidi mluvit. (Dante, Marx) 

Co dělám v rozhlase: 
Komentuji zahraničněpolitické události. I když z rádia – a někdy i z televize – promlouvám bezmála dvacetiletí, je Radiožurnál prvním elektronickým médiem, v němž jsem nastálo zakotvil. Předtím jsem se živil jako „psavec“. Především za rozhlasové komentáře jsem dostal Peroutkovu cenu za rok 2008. Jsem také nositelem Ceny novinářských křepelek. 

Před rozhlasem: 
Začínal jsem v Lidové demokracii, pokračoval v Občanském deníku, Lidových novinách, časopisu Týden, který jsem pomáhal zakládat, Zemských novinách, Hospodářských novinách a centrální redakci Deníků Bohemia. Působil jsem zpravidla v zahraničních rubrikách (ty v časopisu Týden a v Hospodářských novinách jsem vedl). V Zemských novinách a přechodně i u Deníků Bohemia jsem byl zástupcem šéfredaktora. Z novinařiny jsem poodešel v roce 1999, kdy jsem byl půl roku na Hradě jako poradce prezidenta Havla pro Asii, Afriku a Latinskou Ameriku. Jako novinář specializovaný na zahraniční záležitosti jsem hodně cestoval – byl jsem například v Austrálii, v Japonsku, v Kostarice, v Nikaragui, na Tchaj-wanu, v Izraeli, v Turecku, Indii, Vietnamu, ve Spojených státech, Libanonu, Jordánsku, v Malajsii… 

Co mě baví: 
Podrobný výčet mých osobních zálib by v některých posluchačích mohl vzbudit dojem, že si z nich utahuji. Posuďte sami: pěstování bambusů, předsokratická filosofie (PhDr.), srovnávací religionistika. Vypůjčím si tedy raději k seriózní charakterizaci některých svých dalších umanutostí postavy ze Švejka. S kadetem Bieglerem mne pojí zájem o vojenskou historii, nezadržitelně sklouzávám k mentorství jako poručík Dub, a protože mám několik rysů společných s nadporučíkem Lukášem, musím nutně sdílet jednu zálibu i s ním. A jinak? Hraji na kytaru, šestistranné bendžo a na mandolínu, vyhýbám se sportu v jakékoli podobě a denně zkonzumuji povážlivé množství zeleného čaje. Rozhodně mne ale neurazí ani dobré pivo či jemná whisky. 

Co mě nejvíce dostane: 
Osobitost. 

Z rozhlasové pavlače aneb Víte, co se o Vás říká?
Jdi svou cestou a nech lidi mluvit. (Dante, Marx) 

Všechny články

Stránky

Sledujte nás

Kolegové