Miminka vozte proti směru jízdy!

21. červen 2010

Už téměř čtyři roky platí zákonná povinnost vozit děti v autosedačkách při jakékoli jízdě, tedy na kratší i delší vzdálenost, ve městě i mimo něj. Mnozí to dělali ještě předtím, naopak další o tom přesvědčil až drastický spot kampaně Nemyslíš - zaplatíš, kdy při autonehodě matka neudržela dítě v náručí a to prolétlo předním sklem. Je prokázáno, že v autosedačce jsou děti až sedmkrát bezpečnější. Jenže umíme je správně používat? Umíme je připevnit na sedadlo tak, aby skutečně poskytovaly našemu dítěti ochranu?

Bohužel nebývá to pravidlem. Pojďme si nejprve připomenout čtyři základní druhy autosedaček.

„Takzvaná skupina 0 je určena pro děti do 13 kilogramů. Druhou skupinu tvoří autosedačky pro děti od 9 do 18 kg, do třetí skupiny patří autosedačky pro děti mezi 15 a 25 kg a poslední skupina je určena pro děti, jejichž váha se pohybuje v rozmezí 22 až 36 kg,“ přibližuje základní rozdělení autosedaček dopravní právník Jan Kněžínek.

Poslední dvě skupiny využívají bezpečnostních pásů vozidla, a proto tam problémy s použitím většinou nebývají - pokud odhlédneme od toho, že v nich už děti nechtějí sedět. Ovšem to je jiná záležitost. Záludnější jsou autosedačky skupiny 0 a 1 a především ty úplně nejmenší pro miminka od narození. Právě tyto skořápky neboli vaničky mnozí rodiče používají špatně.

„Na naše promoakce zveme například nastávající maminku, tatínka i dědečka. Nezáleží na tom, zde jde o muže, nebo ženu, všichni chybují stejně: buď sedačku umístí po směru jízdy a nenapadne je dát ji proti směru, nebo když ji umístí správně, špatně protáhnou bezpečnostní pásy. Pořadí poutání a způsob vedení pásů je totiž jiný, než by člověk očekával. Chybovost je k našemu překvapení opravdu vysoká,“ říká Robert Šťastný, který v rámci projektu Nadace BESIP přibližuje lidem funkce autosedaček.

Základem bezpečné přepravy miminka v autě je instalace autosedačky proti směru jízdy, přestože by se nám ve směru jízdy dávala do auta snadněji. Jenže při případném nárazu by takto umístěná autosedačka naše dítě vůbec neochránila. Naopak.

Je to určeno pro přepravu proti směru jízdy z toho důvodu, že dítě má velkou hlavu a slabý krk. Když by došlo k nárazu po směru jízdy, dítě by mohlo trhnout s krkem natolik silně, že by mohlo dojít ke smrtelnému zranění. Tento typ autosedaček může být umístěn i na předních místech, ovšem pouze za předpokladu, že bude vypnutý airbag spolujezdce, protože sedačka zasahuje do prostoru, který by vystřelený airbag zasáhl.“

Důležité je tedy dobře číst návod a umístit sedačku do auta tak, jak určuje výrobce. Existují i autosedačky, které se podle věku a váhy dítěte mohou dávat proti i ve směru jízdy. I v tomto případě však platí, že čím je dítě menší, tím déle by se mělo vozit proti směru jízdy.

Opět platí, že čím déle dítě jezdí v poloze proti směru jízdy, tím je pro něj případný náraz bezpečnější. Pravdou však je, že hodně dětí už to nebaví, chtějí se dívat dopředu, nebo za jízdy zvracejí. Kolem jednoho roku se tedy dítě posadí do autosedačky, která má vlastní pětibodové popruhy. Tady je důležitá ochrana hlavy při bočním nárazu,“ upozorňuje Robert Šťastný.

Dítě by tedy nemělo být vyšší, než je autosedačka. Pokud ji přeroste, je to znamení pro nákup dalšího typu, případně použití podsedáku. Pokud nevíte, jak správně autosedačku upevnit, stačí se zeptat přímo v obchodě anebo nějakého zkušenějšího rodiče.

autor: evk
Spustit audio