Mladí nemají adekvátní přístup do veřejné debaty, shodli se kněz, feministka a vědec v debatě k Nové republice

2. listopad 2018

Do baru přijde feministka, kněz a vědec. Ne takhle nezačíná žádný vtip, takhle začala veřejná debata Radia Wave, která se odehrála v den oslav stého výročí založení Československa na filmovém festivalu dokumentárního filmu Ji.hlava. Padla v ní i slova o tom, že dnešní společnost je sice otevřená v otázkách sexu, ale přesto to neznamená, že je tolerantní. „Lidem je všechno jedno, dokud se to neděje v jejich bezprostřední blízkosti,“ shodli se diskutující.

Knězem byl v debatě Filip Sedlák, mladý duchovní ve vinohradském Husově sboru Církve československé husitské, feministkou Johanna Nejedlová, česká novinářka a aktivistka, jedna ze zakladatelek spolku Konsent, který se věnuje prevenci sexuálního násilí. A vědcem byl Jan Lukačevič, který působí v kosmickém výzkumu a spolupracuje jak s americkou NASA, tak Evropskou kosmickou agenturou. Debatu moderoval autor rozhovorů v sérii Nová republika Dalibor Zíta, která vznikla na Radiu Wave u příležitosti 100 let vzniku Československa.

Hlavním tématem debaty byla otázka, co by mladí lidé rádi změnili v České republice. Hosté debaty se ale shodli, že mladým lidem není poskytován ve veřejné debatě dostatečný prostor. „Jedna z příčin našeho problému je, že pro mladé lidi chybí platforma pro reálné přispění k nějaké koncepci rozvoje naší země,“ říká například vědec Jan Lukačevič. „Měla by vzniknout třeba webová platforma, kde lidé budou chtít psát, co by se tu mělo dělat, aby to dlouhodobě bylo lepší, a z toho by mohla vzniknout nějaká dlouhodobá koncepce.“

„V církvi i v akademickém prostředí se s mladými moc nepočítá, respektive počítá se s nimi, až zestárnou,“ popisuje své pocity kněz Filip Sedlák. „Existuje představa, že až nabydou zkušenosti a budou něčemu rozumět, tak budou teprve smět do něčeho mluvit. Setkávám se s tím, že kdybychom teď měli do něčeho mluvit, a já se snažím pořád do něčeho kecat, tak jsme považováni za drzé.“

Koukněte se na rozhovory v projektu Nová republika. Dozvíte se, jak se mladí Češi dívají na současný stav země a jak by budovali nový stát, kdyby k tomu dostali možnost.

Přestože se během debaty lidé smáli často, týkala se i poměrně vážných témat, jako jsou nesnášenlivost, rasismus a migrace, sex (i ve vesmíru), vzdělání, děti, náboženství, politika, česká národní povaha a naše budoucnost.

Mluvilo se také o tom, jak neztrácet nad naším společným projektem, kterým je Česká republika a česká společnost, naději. „Začala jsem se snažit dávat lidem pozitivní zpětnou vazbu, protože to mně osobně dává naději a chuť něco tady měnit, když mou práci někdo ocení,“ vysvětluje Johanna Nejedlová. „Každý den píšu někomu, kdo napíše zajímavý článek, udělá hezký rozhovor, dělá něco zajímavého, tak jim posílám mail, že jim děkuju a že to bylo super.“

Sto let nezávislosti už máme za sebou. Co ale pro naši zemi chystá zítřek? A jak by chtěli budovat stát mladí Češi? Poslechněte si celou debatu ze záznamu!

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.