Mladíkovi hrozí za ‚žert‘ o vystřílení školy půl roku vězení. Čelí obvinění z nebezpečného vyhrožování

11. červen 2019 17:21

Zadržený šestnáctiletý mladík, který v pondělí vyhrožoval střelbou v blíže nespecifikované škole v Česku, je podezřelý z přečinu nebezpečného vyhrožování. S ohledem na jeho věk mu hrozí poloviční trestní sazba, tedy trest odnětí svobody až na půl roku, případně zákaz činnosti. V úterý o tom informoval policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Policie v pondělí oznámila, že zachytila v prostředí sociálních sítí výhrůžku střelbou na některé ze škol v Česku. Policisté školy varovali a přijali bezpečnostní opatření. Na řešení situace začaly okamžitě pracovat jak celorepublikové útvary, tak útvary na jednotlivých krajských ředitelstvích.

Následně se podařilo vypátrat a zadržet šestnáctiletého mladíka, který se posléze k jednání přiznal.

„Mladík po zadržení uvedl, že svou výhrůžku nemyslel jakkoli vážně, nicméně to ho odpovědnosti za protiprávní jednání nezbavuje,“ uvedl mluvčí. Dodal, že jelikož je podezřelým mladistvý, musí tak počítat i s výchovnými opatřeními.

Kromě trestněprávní roviny je v tomto případě ale i reálná možnost vymáhat po podezřelém škody způsobené dotčeným subjektům. „Z minulosti víme, že ty mohou být vyčísleny dokonce až v řádu desítek milionů korun,“ podotkl mluvčí.

autor: ČTK
Spustit audio