Mobilní očkovací týmy v Ústeckém kraji vyrážejí za těmi, kteří nemohou přijít k očkování sami

22. červen 2021 13:36

Alespoň jednu dávku očkování proti onemocnění covid-19 dostalo už přes 40 procent obyvatel Ústeckého kraje. Vyplývá to údajů na krajském informačním webu Portabo. Ne všichni si ale můžou pro vakcínu přijít do očkovacích center nebo ke svému lékaři. Za lidmi, kteří to nezvládnou, třeba kvůli špatnému zdravotnímu stavu nebo snížené pohyblivosti, vyjíždějí mobilní očkovací týmy.

Mobilní očkovací tým z děčínské nemocnice měl 22. června v plánu 11 návštěv. Jedna z nich byla u pana Karla. Je mu 96 let, a protože už nevidí, bylo by pro něj obtížné se do očkovacího centra dostat.

S administrativou mu pomáhá jeho dcera, které radí sestřička Martina Kronavetrová. Spolu s ní jezdí do terénu i lékařka, aby se pacientů zeptala, jaké léky užívají a po aplikaci vakcíny na ně dohlédla. „Máte na něco alergii?“ zjišťuje lékařka Andrea Zelená.

Po všech náležitostech píchne sestra pacientovi vakcínu – tentokrát se jedná o Modernu.

Mobilní tým ještě 15 minut u seniora počká, pak se přesouvá na další adresu.

Tentokrát jezdí jen po Děčíně. „Při tom prvním výjezdu bylo 15 lidí, a to jsme jeli až na Mlýny – do Kytlic,“ přibližuje Kronavetrová a pokračuje: „Teď máme 11, a už mi přišli od města další dva. Myslela jsem si ale, že bude větší zájem.“

Větší zájem o služby pojízdného očkovacího týmu čekal i ředitel Děčínské nemocnice Michal Hanauer: „Náš předpoklad byl, že to bude tak kolem 80 pacientů. Zatím jsme někde na třetině.“

Kromě Děčína má svůj mobilní očkovací tým i Ústí nad Labem, Most a Kadaň, tam je podle mluvčí Krajské zdravotní, která sdružuje 5 nemocnic v kraji, o jeho služby značný zájem. Společnost počítá s tím, že působit budou i po prázdninách.

Spustit audio

Související