Monoposty formule 1 nejen v italské Monze, ale také na brněnském Automotodromu

4. září 2015

Opravdové vozy formule 1 budou o víkendu k vidění na brněnském Masarykově okruhu. V rámci Evropského poháru cestovních vozů se tady pojedou i závody formule Boss GP. A to jsou stroje, které dříve opravdu soutěžily v královské motoristické disciplíně.

Charakteristický zvuk a speciální tvar monopostů formule 1 byl v Brně zatím ke slyšení a k vidění pouze při exhibicích. Tentokrát se představí ve dvou závodech takzvané série BOSS GP, ve které startují „vysloužilé“ formulové stroje, teď v soukromých rukou.

Čtěte také

„Jsou z roku 2004 a 2006. Jsou to opravdu tovární formule. Jedna je Jaguár, druhá je Toro Rosso. S jednou z nich jezdil dokonce Mark Weber, kterého budou určitě všichni znát. A ty to dvě formule se poperou jak o to vítězství, tak o traťový rekord Masarykova okruhu,“ přibližuje Jiří Smetana z brněnského Automotodromu, podle kterého je překonání rychlostního rekordu reálné.

Nejrychlejší zatím Ital

Zatím nejrychleji jel po okruhu před pěti lety Ital Filippi s monopostem Lola ze seriálu AutoGP a to za 1 minutu 43 celých a 260 setin sekundy.

„Ingo Gerstl z Toro Rosso už testoval na Masarykově okruhu, a byť tam nebyla časomíra, tak jsme mu to stopovali a časy, i při tom testování, které je určitě pomalejší než závod, se pohybovaly někde na úrovni jedné minuty a 40 vteřin,“ dodává Smetana.

Evropský pohár cestovních vozů

Hlavním tahákem víkendu je ale čtvrtá zastávka Evropského poháru cestovních vozů a to i s kvalitním českým zastoupením. Dvojnásobný evropský šampion Petr Fulín je zatím na průběžném druhém místě. Možná i proto, že v této sezóně změnil auto – namísto BMW se zadním pohonem teď jezdí se Seatem Leon, což je předokolka. A na domácí brněnský závod se těší.

„Po jezdecké stránce by to mělo být jedno, okruhy bych měl mít většinou najeté a spíš musím vnímat, že tam budu mít hodně sponzorů, fanoušků. Ten závod je vždycky fajn,“ říká Petr Fulín.

Motokáry na Masarykově okruhu v Brně

Motokáry - rychlejší než motorky

Vedle aut a formulí budou v sobotu a neděli závodit v Brně také motokáry. Ovšem rozhodně si nepředstavujete malé autíčko pro děti, tyhle motokáry podle Smetany umí až 250 kilometrů v hodině. „Adam Kout, který je už teď úřadujícím šampiónem Evropy, říkal, že motokáry budou rychlejší než motocykly MotoGP.“

A tento superrychlý víkend mohou na vlastní oči vidět i dopravní zpravodajové Zelené vlny. Po předložení kartičky zpravodaje a občanského průkazu mají vstup zdarma.

autor: evk
Spustit audio