Pamětníci I. – do studia přišli Pilát, Príkazský, Kohoutová a Bezdíčková

20. leden 2016

Mozaice je 20, pamatujete si, jak začínala? První vysílání bylo 2. ledna 1996. Klíčit začala ale už v říjnu roku 1995, kdy bylo odstartováno vysílání dopoledního studia Vltavy u jehož zrodu stála vedoucí redakce kultury Eva Králová a šéfredaktor Vltavy Oldřich Knittl, kteří budovali zpravodajsko-publicistický tým s hlavním záměrem nabídnout kvalitní kulturní publicistiku těm, kteří pociťovali její nedostatek nejen v rozhlase, ale vůbec ve zpravodajství.

Zakládajícími členy původní redakce Mozaiky byla Marie Kohoutová, Karel Oujezdský, Tomáš Pilát, Vlado Príkazský a Jaroslav Husák. Produkci zajišťovaly Stanislava Lojková a Květoslava Straková, později ještě Marta Pelikánová. V začátcích stál i Bohuslav Forman a Jiří Zahradník.

Současné živé zpravodajství ovšem také tvoří „živá linka“. Během dnešního vysílání se několikrát spojíme s místy, kde se chystá případně probíhá kulturní dění. První zastávka je před divadlem Na Rejdišti, v Praze za Rudolfinem, kde sídlí pražská konzervatoř, jejíž studenti chystají Veselohru na mostě Bohuslava Martinů.

Ve druhé půlhodině jsme vám nabídli v rámci pořadu Kabinet reprízu hry Petra Pýchy a Jaroslava Rudiše: Podletí. (dramaloci z Lomnice nad Popelkou). Hudba Ivan Boreš. Dramaturgie Klára Novotná. Režie Aleš Vrzák. Osoby a obsazení: Fanda (Leoš Noha), Pítrs (Jaroslav Plesl), Kája (Václav Neužil), Ladislav Mizera (Luděk Sobota), Moderátor 1 (Jiří Lábus) a Moderátor 2 (Jakub Žáček). Natočeno v roce 2015.

03470560.jpeg
autoři: Petr Šrámek , Petr Gojda
Spustit audio