Adolf Wölfli / Stvořitel univerza

22. únor 2012

Galerie hlavního města Prahy otevřela v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí první retrospektivní výstavu z ohromujícího díla švýcarského tvůrce Adolfa Wölfliho, který žil mezi léty 1864 až 1930 a třicet let svého života strávil v léčebně pro duševně choré ve Waldau u Bernu.

Svou sociální izolaci a psychickou nemoc transformoval Adolf Wölfli v nesmírný kreativní potenciál, který se vymyká všem uměleckým kategoriím a stylům. Přestože měl své obdivovatele a sběratele už za svého života, jeho tvorba došla skutečného uznání až po jeho smrti. Francouzský surrealista André Breton jeho dílo označil za „jedno ze dvou tří nejvýznamnějších děl 20. století“ a malíř a sochař Jean Dubuffet z něj učinil jeden z pilířů svého konceptu „art brut“ – umění v surovém stavu.

Po dvou úspěšných výstavách z oblasti art brut jako byla výstava „Art brut – sbírka ABCD“ v roce 2006 a „Prinzhornova sbírka“ v roce 2009, které pro Galerii hlavního města Prahy zorganizovalo občanské sdružení ABCD, k nám tak přichází monografická výstava jedné z nejvýznamnějších a nejvystavovanějších osobností art brut a outsider artu.

Proč je dnes Adolf Wölfli považován za jednoho z nejpozoruhodnějších a nejoriginálnějších umělců 20. století, na to se Karel Oujezdský zeptal kurátorky výstavy, historičky umění Terezie Zemánkové a autorky výtvarné a architektonické koncepce výstavy Ivany Brádkové. Jako první hovoří Terezie Zemánková.

Výstavu „Adolf Wölfli / Stvořitel univerza“ můžete navštívit ve výstavních prostorách Galerie hlavního města Prahy v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze do 27. května. Provází ji obsáhlý katalog, který vznikl ve spolupráci o.s. ABCD a vydavatelství Arbor vitae. K výstavě je rovněž připraven bohatý doprovodný program.

Spustit audio