Mrkvové řezy

Na rozdíl od mrkvové zmrzliny ze známého vtipu o zajíci chutnají skvěle.

Ingredience
  • 4-5 mrkví
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • půl hrnku oleje
  • 5-6 lžic cukru
  • 3 vejce (jsou-li velikosti S, tak raději 4)
  • půl kypřicího prášku
  • hrst sekaných ořechů nebo rozinek
  • šťáva z 1 pomeranče
  • trochu mleté skořice
  • špetka soli
  • případně pomerančová marmeláda

Postup:

  1. Smícháme mouku, cukr, kypřicí prášek, sůl a skořici.
  2. Mrkev oškrábeme a najemno nastrouháme – mělo by jí být na 2 hrnky.
  3. Vymačkáme šťávu z pomeranče, smícháme s olejem, vlijeme do moučné směsi, přidáme vejce, strouhanou mrkev, sekané ořechy nebo rozinky a promícháme.
  4. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme.
  5. Necháme vychladnout a pak ještě případně promažeme pomerančovou marmeládou a poprášíme cukrem moučkou. Promazání není nutné, těsto je po upečení dík mrkvi pěkně vláčné.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.