Mrkvové řezy
Na rozdíl od mrkvové zmrzliny ze známého vtipu o zajíci chutnají skvěle.
Ingredience
- 4-5 mrkví
- 1 hrnek polohrubé mouky
- půl hrnku oleje
- 5-6 lžic cukru
- 3 vejce (jsou-li velikosti S, tak raději 4)
- půl kypřicího prášku
- hrst sekaných ořechů nebo rozinek
- šťáva z 1 pomeranče
- trochu mleté skořice
- špetka soli
- případně pomerančová marmeláda
Postup:
- Smícháme mouku, cukr, kypřicí prášek, sůl a skořici.
- Mrkev oškrábeme a najemno nastrouháme – mělo by jí být na 2 hrnky.
- Vymačkáme šťávu z pomeranče, smícháme s olejem, vlijeme do moučné směsi, přidáme vejce, strouhanou mrkev, sekané ořechy nebo rozinky a promícháme.
- Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme.
- Necháme vychladnout a pak ještě případně promažeme pomerančovou marmeládou a poprášíme cukrem moučkou. Promazání není nutné, těsto je po upečení dík mrkvi pěkně vláčné.
Související
-
Vitacitové řezy – dortíky
Můžete krájet na řezy rovnou z plechu nebo vykrájet kulaté dortíky – je to slavnostnější a můžete je ještě dozdobit ovocem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.