Muzea v Teplicích a v Ústí nad Labem se připravují na úterní otevření

8. květen 2020

Po něm budou muset například hlídat počet návštěvníků v budově nebo rozestupy mezi nimi.

V úterý 12. května se otevřou muzea v Ústí nad Labem a v Teplicích. Jejich pracovníci se na návštěvníky připravují. Se zajištěním desinfekce nebo dodržením dalších pravidel stanovených ministerstvem zdravotnictví nemají problém.

Například v ústeckém muzeu zavedli častější úklid desinfekcí hned po zavření – pohybují se tam totiž i lidé z jiných firem, kteří pomáhají s přípravou nových expozic. Podle ředitele Václava Houfka nebude problém ani dodržení maximálního počtu návštěvníků nebo odstupů.

„ Máme ve všech místnostech kamerové systémy, takže ostraha bude moci kontrolovat počet lidí v jednotlivých místnostech. Známe samozřejmě i rozlohu jednotlivých místností,“ konstatuje Václav Houfek. „Bude ale samozřejmě i na samotných návštěvnících, aby když uvidí, že před nimi se v nějaké místnosti shromáždilo víc lidí, aby počkali a byli ohleduplní a trpěliví,“ doplňuje s tím, že pro jistotu budou personálně posilovat víkendové provozy.

Podobně jsou zařízeni i v Regionálním muzeu v Teplicích. Problém ovšem podle ředitele Radka Spály může nastat problém při prohlídkách zámku – i když davy návštěvníků neočekává.

„Bohužel v tuto chvíli odpadají objednané zájezdy, dětské skupiny, školní třídy, takže v tom běžném návštěvnickém provozu to bude možné uhlídat,“ říká. Na zámku je jediná místnost, kam budou návštěvníci muset chodit po jednom, a to je numismatický kabinet.

V budově totiž nesmí být víc než sto návštěvníků najednou a na deseti metrech čtverečních může být jen jeden člověk.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související