Myšlenky a osobnost Jana Husa

7. červenec 2012

Česká republika si ve čtvrtek připomněla příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu a včera Den upálení Mistra Jana Husa. Slavnostní bohoslužby prožili věřící v Betlémské kapli v Praze, na hradě Krakovec nebo v Husinci.

Středověký náboženský myslitel, reformátor a kazatel Jan Hus byl vysokým církevním hodnostářům trnem v oku už dlouho. Hus se rozhodoval, jestli na kostnický koncil vůbec pojede, nakonec jel. V Kostnici chtěl svobodně přednést svůj názor na reformu církve, říká patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta.

„Připravil si pro tuto příležitost i ‘Řeč o míru‘ a ‚O postačitelnosti Kristova zákona‘ a další pojednání. 11. října roku 1414 odjíždí z hradu Krakovec.“

Logo

Události se ale nakonec vyvíjeli úplně jinak. Husovi nepřátelé obvinili Mistra z kacířství a kardinálové nechali Husa zatknout a uvěznit v dominikánském klášteře.

„A pak z Husova spisu ‚O církvi‘ bylo vybráno 42 vět, na jejich základě byl souzen a nakonec i odsouzen. Byl převezen na hrad Gottlieben, a tam byl vězněn ve věži v naprosté izolaci.“

Po několika výsleších byl nakonec v kostnické katedrále odsvěcen - tedy zbaven kněžství a ještě týž den tedy 6. července 1415 umírá za městem na hranici v plamenech. Jeho popel vhodili do Rýna. Hus celý život hájil mravní principy a ideály pravého křesťanství. Nejvyšší pro něj byla autorita Písma svatého.

„Říkal - doložte, že se mýlím. Autoritu Písma viděl výš než autoritu církve. Dále je aktuální i jeho pojetí církve, kdy hlavní autoritou je Kristus, jako hlava církve. Pak i jeho názory na kněžství, kdy zdůrazňoval i určitou morální kvalifikaci kněží pro službu. Všechno ale souvisí s autoritou Krista a Písma svatého."

Logo

Doplňuje patriarcha Tomáš Butta. A v čem je Husův odkaz aktuální i v dnešní době?

„Myslím si, že právě v té určité trpělivosti a vytrvalosti. Člověk se nadchne pro nějaké ideály nebo pro nějaké hodnoty, ale pak v některé situaci se od nich vzdálí. Právě mistr Jan Hus je příkladem trpělivé odolnosti, vytrvalosti a stálosti. A v tom je právě jeho příklad a velikost jako křesťanského svědka."

„Prosím, abyste se milovali. Dobrých násilím tlačiti nedali a pravdy každému přáli" - i toto jsou slova mistra Jana Husa.

autor: nah
Spustit audio