Na nákladních vlacích horami, pobřežím i pouštěmi. Amin Palma vypráví o trainhoppingu

3. září 2020

Slovensko-syrský cestovatel Amin vypráví o svých cestách stopem a na nákladních vlacích. Nelegálnímu a nebezpečnému trainhoppingu se věnoval v Mexiku, Americe i na Slovensku. Setkal se s drogovými kartely, vlaky všeho druhu a opojným pocitem svobody.

„Na první nákladní vlak jsem naskočil v Mexiku, když jsem byl na svojí stopovací cestě, která vedla z New Yorku na Aljašku a pak až na jih do Ushuaie. Snil jsem o tom roky a měl jsem to podrobně nastudované. V zimě 2018 jsem v Mexicali naskočil na vlak, na kterém jsem pak jel 4 dny až do Guadalajary,“ vypráví Amin v cestovatelském a outdoorovém magazínu Casablanca.

Nikoho bych nevzal s sebou

„Bál jsem se. Strašně. Ty vlaky jsou obrovské, už jenom hluk dělají úplně jiný než ty naše. Naskakoval jsem pod mostem, kde bylo hodně migrantů, feťáků a bezdomovců, a já ještě neuměl ani španělsky,“ přiznává. Na jednom z vlaků se Amin například setkal s ozbrojenými členy drogového kartelu. „Chceš se přidat k našemu kartelu?“ ptali se ho mladí kluci s kalašnikovy.

Na nákladních vlacích horami, pobřežím i pouštěmi

Nelegálnost své činnosti slovensko-syrský cestovatel nepopírá a její nebezpečnost mnoha konkrétními zážitky zdůrazňuje. Na své cesty by s sebou nikoho nevzal, říká otevřeně.

Vítr fouká do vlasů a cesta je cílem

Trainhoppeři jsou komunita, která si chrání konkrétní údaje a postupy. „Trustful hobo to trustful hobo,“ platí mezi nimi často. Příprava a znalost provozu a typu vlaků jsou zásadní. Ne na každý vlak lze naskočit.

Zároveň Amin přiznává, že narychlo vyskakoval z vlaku i v rychlosti kolem 40 km v hodině. To, když se blížil hlídaný úsek s mnoha bezpečnostními kamerami. Jel i na vlaku, kde si po dlouhou dobu nemohl sednout a odpočinout. Pozornost nesmí polevit.

Trainhopper v karanténě

V průběhu koronavirové karantény byl Amin doma na Slovensku a vůbec mu to nevadilo. Třídil fotky a měl čas sám na sebe. Zároveň rád jezdí i kratší trasy po Slovensku. Jak říká, po světě necestuje proto, aby navštěvoval nějaká (turistická) místa, ale proto, aby projel trasy a krajiny, které ho lákají. Samotná cesta, samotný transport jsou cílem.

Chcete se o trainhoppingu, Aminových dobrodružstvích a jeho pohledu na svět dozvědět víc? Poslechněte si kompletní záznam cestovatelského a outdoorového pořadu Casablanca s vyprávěním o trainhoppingových i stopařských zážitcích. Jak z rozhovoru vyplývá, k nelegální činnosti vás nenavádíme a zdůrazňujeme její nebezpečnost.

Na nákladních vlacích horami, pobřežím i pouštěmi
Na nákladních vlacích horami, pobřežím i pouštěmi
Na nákladních vlacích horami, pobřežím i pouštěmi
Na nákladních vlacích horami, pobřežím i pouštěmi
Na nákladních vlacích horami, pobřežím i pouštěmi
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.