Na Národní muzeum se třikrát promítal novoroční videomapping. Ukázal děti jako budoucnost Prahy

2. leden 2020

Praha přivítala nový rok videomappingem na budovu Národního muzea. Projekci s názvem My, Praha sledovaly tisíce lidí, které zaplnily celé Václavské náměstí. První projekce se uskutečnila v 18.15 a další následují 19.15 a 20.15. Akce nahradila tradiční novoroční ohňostroj organizovaný pražským magistrátem. Přesto se ale od 18.00 uskutečnil novoroční ohňostroj odpalovaný z bastionu nad parkem Folimanka.

O nahrazení klasického ohňostroje videomappingem rozhodl pražský magistrát v srpnu a jako důvod uvedl negativní důsledky pyrotechniky především na zvířata. Tématu dopadů ohňostrojů na zvířata byla věnována i část začátku projekce. Ta byla rozdělena do sedmi obrazů a trvala zhruba deset minut.

Součástí přípravy novoročního videomappingu se staly i stovky dětí ze základních škol v Praze

Videomapping připravila agentura Art4Promotion a město za ni zaplatilo necelé dva miliony korun. Agentura uvedla, že tématem projekce je „Praha budoucí“. Nevěnovala se tak žádným historickým tématům, cílem tak byla oslava nového roku a předání poselství, že budoucností Prahy jsou především děti.

Zapojily se i děti

Proto se také součástí přípravy novoročního videomappingu staly i stovky dětí ze základních škol v Praze. „Děti od nás dostaly předlohu Národního muzea na velkých čtvrtkách a malovaly, jak si představují svoji Prahu budoucí, svoje město. Vzniklo více než 250 nádherných obrázků. My jsme následně obrázky oživili a jsou tak nedílnou součástí videomappingu,“ uvedla agentura.

Projekci s názvem My, Praha sledovaly tisíce lidí

Se začátkem nového roku byl také spuštěn videomapping na historickou budovu Státní opery v Praze. Projekce na budovu potrvá do 5. ledna. Videomapping u Státní opery Praha omezí provoz v jejím okolí. Veřejnosti bude zrekonstruovaná Státní opera po téměř tříleté opravě otevřena 5. ledna.

Od 18.00 se nakonec uskutečnil i novoroční ohňostroj odpalovaný z bastionu nad parkem Folimanka, nad kterým převzala záštitu Praha 2 a který byl financován z veřejné sbírky. Ohňostroje byly v minulosti odpalovány například z Letné, Vítkova, Petřína nebo z pontonu na Vltavě. Ohňostroj na začátku loňského roku připomněl sametovou revoluci a stál 1,7 milionu korun.

autor: Adam Bejšovec | zdroj: ČTK
Spustit audio