Na octavii raději jednodušší

8. březen 2006

I když podle meteorologů můžeme čekat opravdové jaro až koncem měsíce, nejen obchodnící se tváří, že už je tady. I na nás motoristy útočí všelijakými akčními nabídkami, například nám nabízí litá kola. Dnes se tedy na ně, tak trochu v předstihu, podíváme, abyste při případném nákupu, jak se říká, neprohloupili. Jak vybrat to pravé?

Tohle téma nemůžeme začít jinak než parafrází na známé přísloví, že šaty dělají člověka. V našem případě se říká, že kola dělají auto. Do rukou se nám tedy dostala některá z jarních nabídek kol, z nichž jeden typ se nám natolik zalíbil, že ho prostě na svém autě musíme mít.

"Prvním předpokladem jsou rozměry. Například konkrétně u fabie je rozteč děr 5 x 100, takže kolo s tímto rozměrem se musí především vyrábět. Kola se centrují na středový otvor, i ten tedy musí odpovídat průměru náboje na vozidle. Potom musíme zjistit, zda je kolo na příslušné vozidlo homologováno," říká Libor Rajdl ze společnosti Alcar.

Homologaci svého kola prokáže výrobce, respektive prodejce, typovým listem, který je zapotřebí k zápisu kola do velkého technického průkazu. Typový list by ale neměl být jediným příslušenstvím, které dostanete k novým kolům.

"K většině kol je dodáváno další příslušenství, buď kolové šrouby nebo matice, a potom ještě centrovací kroužky, které kolo vycentrují na náboj. Existují ale i přesně vrtaná kola, což znamená, že jsou vyráběna na konkrétní typ vozu."

A zmiňované centrovací kroužky pak nejsou třeba. Vybrat kolo podle katalogu ale může mít i svá rizika Vašemu autu totiž ve skutečnosti vůbec nemusí slušet.

"Rád bych upozornil na to, že například na octavii bych volil ve standardním rozměru jednodušší kola. Je to z boku opticky dost mohutné vozidlo. To znamená, že je-li postavené na 15ti palcových kolech, volil bych kola jednoduššího tvaru s paprsky sahajícím až na kraj ráfku. Vyvaroval bych se takzvaných límcových kol, která vždy opticky zmenšují. Tato kola jsou obecně považována za exkluzivnější. Jsou hezčí i dražší, ale na vozidle působí hezky až od rozměru 16 nebo raději 17 palců."

autor: pek
Spustit audio