Na Slovensku začínají pokusy o sestavení koaliční vlády

6. březen 2016

Výsledky slovenských parlamentních voleb jsou v několika ohledech historické. Skončila vláda jedné strany premiéra Roberta Fica. Do Národní rady se poprvé dostala krajní pravice a naopak poslanecké lavice opouští křesťanští demokraté. Vznik vládní koalice bude pro všechny velmi obtížný.

Robert Fico si čtvrtého vítězství v řadě v parlamentních volbách moc neužívá. Po volebním patu teď musí složitě hledat partnery pro koaliční vládu.

„Je naší povinností pokusit se o sestavení takovéto vlády. Pokud vznikne, bude to vláda kompromisů,“ řekl šéf vítězného Smeru a dosavadní premiér.

Pokud Robert Fico stabilní vládu nesestaví, chopí se šance pravice. Premiérské ambice má šéf strany Svoboda a solidarita (SaS) Richard Sulík. „Jsme připraveni převzít zodpovědnost a regulérně vládnout,“ prohlásil.

Všechny strany, které se dostaly do parlamentu, už odmítly jakoukoliv spolupráci na vládní úrovni s krajní pravicí Mariana Kotleby. Ta bude v parlamentu proti všem, jak potvrdil její zástupce Milan Uhrík.

„Budeme předkládat návrhy zákonů, budeme sledovat, jak jednotlivé strany budou hlasovat, budeme to zveřejňovat. Ať lidé vědí, koho si zvolili,“ uvedl Uhrík z Lidové strany Naše Slovensko.

Slovenský prezident Andrej Kiska se k výsledkům parlamentních voleb vyjádří zítra dopoledne. Očekává se, že pověří sestavením nové vlády vítěze voleb, tedy Roberta Fica.

Výsledky voleb do Národní rady Slovenské republiky
Rozdělení křesel v parlamentu

Čtěte také

autoři: pev , ČRo
Spustit audio