Na Tvrz Bouda se brzy vrátí dělníci. Přibydou koleje i vzduchotechnika

18. březen 2024 09:15

Úpravy dělostřelecké tvrze Bouda na Orlickoústecku budou pokračovat i letos. Pardubický kraj vyhlašuje soutěž na stavební práce za skoro 15 milionů, část zaplatí dotace z programu INTERREG Česko - Polsko.

Pardubický kraj převzal Boudu do svého majetku v roce 2011. Nejdřív nechal zavést do celého objektu elektřinu. Pak vznikla provozní budova, aby bylo možné přesunout zázemí pro obsluhu tvrze a pro návštěvníky ze vstupního objektu. V roce 2021 skončila rekonstrukce vstupního objektu a tím se Bouda vrátila do původní podoby z roku 1938.

Od loňska můžou návštěvníci vidět model dělostřelecké výsuvné otočné věže a teď firma končí s instalací nového zábradlí v podzemních prostorách pro zajištění vyšší bezpečnosti návštěvníků.

Koleje zpět do tvrze

Dál je v plánu například doplnění chybějících cihlových příček, osazení plechových dveří, obnova vnitřních povrchů nebo oprava vchodové mříže nákladního vjezdu. Projekt počítá také s replikami elektro a vodoinstalace, vzduchotechniky nebo obnovou kolejí úzkorozchodné dráhy. Na dalších zhruba šest milionů korun přijde vnitřní vybavení, to ale není součástí soutěže.

Dělostřelecká tvrz Bouda na Orlickoústecku

Práce by neměly návštěvníky ovlivnit, prohlídky budou bez omezení. Firma kromě toho bude muset také zohlednit požadavky orgánů ochrany přírody kvůli výskytu hnízdiště netopýrů. Proto není při výběrovém řízení mezi kritérii délka stavby, protože zhotovitel ji nemůže reálně ovlivnit.

Práce na obou stranách hranice

Kraj do tvrze investuje dlouhodobě. „Pro nás je obnova dělostřelecké tvrze Bouda kombinací více záměrů, Jedním z nich je to, abychom ukázali veřejnosti, jak dokonalé bylo československé opevnění v roce 1938 v době, kdy jsme jej opustili po podepsání Mnichovské dohody. Zároveň je to samozřejmě i zatraktivnění celého Králicka,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický (3PK).

Pardubický kraj spolupracuje na polské straně s městem Gluszyca, které vlastní Podzemní město Osówka se sítí chodeb a objektů, které v Sovích horách postavili Němci v letech 1943 až 1945. Ročně je navštíví až 80 000 turistů, tvrz Bouda kolem 35 000. Celkové náklady na oba připravené projekty na české a polské straně jsou přitom 44 milionů korun.

Spustit audio

Související