Na Úterském potoce jsou pozůstatky mnoha mlýnů. Zveme vás na Dudákovský

11. srpen 2022 09:10, aktualizováno

Dudákovský mlýn najdete nedaleko soutoku Hadovky a Úterského potoka, a je výchozím místem Naučné stezky Šipín, která má sedm zastavení a měří sedm kilometrů. Na stezce uvidíte soutok Hadovky a Úterského potoka, starý most, zříceninu hradu Gutštejna, Bezemínské hradiště, Šipín a jeho dominantu - kostel sv. Barbory.

Průvodce Jiří Bízek

Podle dohledaných pramenů byl původním majitelem jistý pan Dudak, jde prý o německé jméno. "Mlýn je jeden z mnoha. Zde na Úterském potoce a v okolí jsou pozůstatky dalších - například Cukrův mlýn, Hlaváčkův, Žižkův, Barvírna, Starý mlýn a řada dalších," říká průvodce, fotograf a kronikář Jiří Bízek, s tím, že mlýn sice nejdříve sloužil ke mletí obilí, jeho konečnou prací ale bylo řezání dřeva z lesa.

Většinu mlýnů ale postihl podobný osud, zchátraly a na některých místech byste těžko odhadli, k čemu nalezené ruiny dříve sloužily, jakou stavbou byly. Dnes jsou víceméně parcelami pro rekreaci. "Dudákovský mlýn byl po válce ve vlastnictví lesů, teď je v soukromých rukou a zdá se, že si to tady někdo chce trochu zvelebit, tedy na pohled tu probíhá nějaká činnost. Takže je možné, že zde bude místo určené k rekreaci. Co se týče dalších mlýnů, ty prostě zarůstají vegetací. Například nedaleko je zbrojní hamr, který kdysi sloužil jako kovárna, takže tam voda poháněla velká strojová kladiva, takzvané buchary," dodává Jiří Bízek.

Dnes je stezka vyhledávaná turisty pro krásnou okolní přírodu, byť v některých místech poznamenanou kůrovcovou kalamitou. Nedaleko stezky se nachází také kaple Nanebevzetí Panny Marie, kterou v roce 1892 nechal postavit majitel tehdejšího panství Carl Von Lowebstein u tamní studánky, které se přisuzovala zázračná moc. Podle legendy vrátila voda ze studánky slepé pasačce zrak a starého poutníka zbavila bolestí.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.