Na vrcholcích Českého středohoří přežívá kriticky ohrožený motýl okáč skalní, ochránci přírody mu pomáhají umělým odchovem

17. duben 2024

Kriticky ohrožený motýl okáč skalní dostává šanci přežít ve svém přirozeném prostředí. Ochránci přírody se ho pomocí umělého odchovu v Jaroměři snaží vrátit na poslední místa jeho výskytu v Českém středohoří. A daří se jim to. Navíc míst, kde se znovu začíná objevovat, na Lounsku přibývá, třeba na vrcholu Oblíku. Vypouštění housenek ale tentokrát komplikoval silný vítr.

Podle Ondřeje Nitsche z Agentury ochrany přírody a krajiny byl okáč skalní běžným druhem, po druhé světové válce začal ale motýl mizet. Mohl za to hlavně úpadek volného chovu ovcí a koz.

Díky paraglidistům a turistům, kteří vrchol kopce sešlapávali, se udržel na Rané na Lounsku. Miloš Andres z Českého svazu ochránců přírody uvedl, že se uměle daří množit stovky ohrožených motýlů a mohou je vysazovat do přírody.

Z programu Prospective life má Agentura ochrany přírody a krajiny právě na takovou aktivní péči o nejohroženější druhy živočichů, hub, nebo rostlin od letoška na deset let skoro čtyřicet milionů eur z evropské unie.

Spustit audio

Související