Zaniklé poutní místo Mariánská u Jáchymova

12. červenec 2009

Mariánská v Krušnohoří u Jáchymova patří mezi zaniklá významná poutní místa, po nichž nezůstalo vůbec nic. Podařilo se zachránit pouze gotickou sošky Panny Marie a železný kříž z kostelní věže. V klášteře působil nejchudší mnišský řád kapucínů, který žil z almužen a v drsných klimatických podmínkách poskytoval poutníkům přístřeší. O posledním období kláštera vypráví Zdeňka Čepeláková, která se historií kláštera zabývá.

"Klášter sloužil až do roku 1945, nebo možná ještě trochu déle tu působili kapucíni, ale po roce 1948, po politickém převratu, se tu údajně našly zbraně. Klášter byl uzavřen a řeholníci vyhnáni. Věř tomu, kdo chceš, pochybuji, že by tu kapucíni ukrývali zbraně, neměli k tomu žádný důvod. Když tady začaly vznikat tábory nucených prací, tak Mariánská se stala jedním z těch 18 táborů a budovu kláštera využívalo ministerstvo vnitra. Byli tu ubytováni bachaři, tedy dozorci, a byly tu také trestní cely, samotky pro provinilé vězně - když neplnili normu nebo s něčím nesouhlasili atd. Tenhle stav tady trval až do konce 50. let - dokud se na Jáchymovsku nevyčerpaly zásoby uranové rudy. Po zavření dolů a likvidaci trestních táborů budovu kláštera využívala Škodovka jako sklady materiálu a strojů. Původní zařízení se dále ničilo, patřilo to k tak zvanému uvědomělému politickému postoji, což už vím z vlastní zkušenosti s člověkem, který tu kdysi pracoval. Když jsem ho jednou jako pracovnice galerie napomínala, aby lépe zacházel s barokní plastikou, ohradil se - prosím vás, vy toho naděláte, s takovými sochami jsme na Mariánské topili."

V roce 1965 byl klášter v Mariánské i s kostelem srovnán se zemí. O historii Mariánské se můžete více dozvědět v pořadu "Pevná místa vratkých dějin", který připravil Ondřej Vaculík a ČRo 3 - Vltava ho dnes odvysílala. Pořad najdete zde.

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio