Antisemitismus u britských labouristů, 100 let od narození Primo Leviho a půst na paměť jeruzalémského Chrámu

11. srpen 2019

Komentáře k protižidovským výrokům v britské Labour Party. 100. let od narození slavného židovského chemika a spisovatele Primo Leviho. Mnohovrstevnatá symbolika jeruzalémského Chrámu.

V britské Labour Party už celé měsíce řeší ožehavou potíž: protižidovské výroky nebo tweety některých představitelů a aktivistů strany. Proč se tento problém objevil a proč je pro stranu tak ničivý? Odpoví Jan Fingerland.

V těchto dnech dny uplynulo sto let od narození významného židovského chemika a spisovatele Primo Leviho, narozeného v roce 1919 v Turíně. Jeho nejproslavenější román „Je-li toto člověk“ vypráví o autorově věznění v koncentračním táboře Osvětim. Kromě románů psal i povídky, básně a eseje. V nich se vrací nejen k pronásledování Židů a zobrazení lidského nitra, ale pořádá i výpravy do světa přírodních věd, techniky, astronomie a literatury. Osobnosti se bude věnovat Jana Šustová.

Logo

Od včerejšího soumraku až do dnešní noci trvá v tradičních židovských společenstvích půst. Lidé si připomínají symboliku jeruzalémského Chrámu. Ta odkazuje k životu a vztahům, jež se nenaplnily kvůli selháním člověka. Více vám řekne Leo Pavlát.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio