Bojovníci ze západní a východní fronty

25. listopad 2018

Praha hostila mezinárodní konferenci chazanů. Izrael mezi státy získává nečekané přátele. Příběhy deseti židovských odbojářů v novém dokumentárním filmu.

Tento týden se do Prahy sjeli významní kantoři z celého světa na 12. konferenci evropských chazanů. Záštitu nad akcí převzal Daniel Meron, velvyslanec Státu Izrael v České republice. Jedním z největších odborníků na tuto problematiku je Naftali Herstik, emeritní šéf cantor velké synagogy v Jeruzalémě, kde působil téměř 30let, a v současné době působí jako jeden z chazanů ve velké synagoze v Moskvě. Ten byl také programovým ředitelem konference a se svými spolupracovníky připravil intenzivní program studia a sdílení zkušeností. Konferenci navštívila Daniela Brůhová.

Izraelci rádi říkají, že žijí v nebezpečné oblasti. Jejich vztahy se sousedy se ovšem v poslední době nečekaně zlepšily. O tom, co se kolem židovského státu vlastně děje, hovoří Jan Fingerland.

Izraelská vlajka

Bojovníci ze západní a východní fronty – deníček RAF je název nového dokumentárního filmu, který mapuje osudy deseti židovských hrdinů, kteří za 2. světové války bojovali v cizině za svou vlast. Ne vždy se však k nim jejich vlast jako k hrdinům zachovala. S režisérem filmu natáčela Jana Šustová.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio