Izraelské filmy, kontroverzní Pius XII. a festival Mažif

31. březen 2019

Na letošním Febiofestu se promítaly i izraelské filmy. Vatikán v příštím roce zpřístupní archivy z doby II. světové války, přinesou nové informace o působení kontroverzního papeže Pia XII. A pozveme také na festival židovské kultury Mažif.

Současná izraelská filmová produkce je velmi pestrá a zajímavá a my si teď řekneme o dvou filmech, které se představily v rámci letošního festivalu Febiofest. Ten v pátek v Praze skončil a přesouvá se do čtrnácti dalších měst. Více řekne Jana Šustová.

Vatikán zpřístupní archivy, které odhalí dosud neznámé informace z doby působení papeže Pia XII., který bývá kritizován za to, že nedokázal dost důrazně vystoupit proti nacistickému vyhlazování Židů. Papež František oznámil, že archivy zpřístupní 2. března 2020. Tuto zprávu přivítaly četné židovské organizace. Co to může znamenat? Na to se ptala Terezie Jirásková historika Jaroslava Šebka.

Papež František

Dnes začal na Chodovské tvrzi osmý ročník hudebního festivalu Mažif, který chce upozornit na přínos židovské kultury. Zahájil ho klezmerový koncert klarinetisty Rolanda Pichlera a kytaristy Ivo Truhláře, kteří předvedli zasněnou, melancholickou, a přece radostnou a rozpustilou hudbu východoevropských židů, o které se říká, že přichází od srdce a jde k srdci. Téma zazní v příspěvku Daniely Brůhové.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio