Jak se slaví Chanuka, co připomněla Červená středa a jak to bylo se zkázou Sodomy

2. prosinec 2018

Dnes začíná Chanuka, svátek, který v hebrejské Bibli nenajdeme. V Česku se konala historicky první Červená středa. Připomíná lidi, kteří jsou pronásledováni pro svoji víru. A američtí archeologové přišli s novou teorií o skutečné příčině zkázy Sodomy a Gomory.

Dnes večer začíná osmidenní židovský Svátek světel Chanuka. V hebrejské Bibli se s ním však nesetkáme. Bude o něm mluvit Leo Pavlát.

Červená středa je název každoročního setkání na podporu lidí, kteří jsou pronásledováni pro svoji víru. Znakem této kampaně je rozsvícené červené světlo, symbolizující krev trpících. Své kořeny má Červená středa ve Velké Británii, kde vznikla v roce 2017. Tento týden se k ní poprvé přidali i lidé v Česku a nechyběla u toho Jana Šustová.

Modlitba u zapáleného chanukového svícnu

Nejnovější poznatky přivedly vědce k nové teorii, podle které způsobil biblickou zkázu Sodomy a Gomory výbuch vyvolaný dopadem obřího meteoritu podobného tomu, jaký před 110 lety zřejmě zničil rozsáhlou oblast u řeky Podkamenná Tunguska na ruské Sibiři. Více vám řekne Gita Zbavitelová.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio