Berlinale dnes představí "výbušný" film o turecké genocidě Arménů

Za zvýšených bezpečnostních opatření si dnes v Berlíně odbude svou světovou premiéru film o turecké genocidě Arménů. Politicky asi "nejvýbušnější" snímek letošního Berlinale s názvem "Skřivánčí statek," natočili proslulí italští bratři Tavianiové. V Turecku zůstává smrt více než milionu Arménů v období po roce 1915 téměř naprostým tabu. V německé metropoli, kde festival probíhá, oficiálně žije asi čtvrt milionu Turků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlinale

Berlinale | Foto: Jiří Hošek

Tragický příběh lásky mladé Arménky a tureckého vojáka má být doslova dynamitem tradičně politicky podbarveného Berlinale. Nejen distributor filmu se obává možných násilností při jeho premiéře. Týdeník Der Spiegel, který snímek vysoce ocenil, mluví dokonce o výbušnosti srovnatelné se zveřejněním karikatur proroka Mohameda v dánském deníku Jyllands Posten.

Hlavní role v koprodukčním snímku plném naturalistických scén mučení a vraždění vytvořili Španělka Paz Vegová a německá hvězda Moritz Bleibtreu.

"Každá sebehrůznější scéna je historicky doložená," upozorňuje jeden z tvůrců filmu Vittorio Taviani. Ten se svým bratrem vycházel z prózy italské autorky Antonie Arslanové.

Turecko se ani skoro sto let po arménské tragédii s touto etapou své historie nevyrovnalo. Ankara teď třeba Spojeným státům hrozí zhoršením vztahů, pokud americký Kongres schválí rezoluci odsuzující genocidu Arménů.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme