Náboženství v zemích EU: Nizozemsko

9. květen 2009

Holandsko se v mnohém podobá České republice - je to liberální stát s bohatými dějinami náboženských sporů. Dnes je ovšem pro zemi tulipánů stále typičtější muslimská menšina. Po natočení filmu o postavení žen v islámu byl brutálně zavražděn známý filmař a bývalá poslankyně parlamentu Hirsi Aliová žije od té doby v přísném utajení. Islamisté totiž hrozí, že bude zavražděna i ona. Jak vypadá ale náboženská mapa Holandska celkově? Odpověď má následující příspěvek.

V Nizozemsku roste počet obyvatel, kteří tvrdí, že jsou bez vyznání - statistiky jich udávají kolem 40 %. Většinovou církví jsou dnes římští katolíci, ke kterým se hlásí asi 31 % Nizozemců. K Holandské protestantské církvi se hlásí jen asi 14 % Nizozemců. Jsou zde také kalvinisté a pak různé malé protestantské církve, jako jsou menonité a anabaptisté, kteří jsou velmi liberální a k nimž se hlásí hlavně lidé bohatí a vlivní. Protestantské církve i katolíci se stávají více konzervativní, neboť od nich v posledních desetiletích odešlo velké množství liberálnější členské základny. Příčiny tohoto jevu vysvětluje nizozemský teolog Peter Moreé:

"Když tam dorazila vlna evangelikalismu (od 70. let), tak ti lidé odešli částečně z nechuti z debat kolem homosexuality, kolem otázky, jestli máme věřit Bibli od obálky k obálce. Na katolické straně dochází od 80. let k posunu ke konzervativismu, a je to hodně vidět kolem různých etických otázek, které hýbou holandskou společností."

Obrázek z Nizozemska

V Nizozemí se hlásí 4,5 % procenta obyvatel k islámu. V zemi je na 400 mešit a modlitebních center. Po vraždě režiséra Thea van Gogha v roce 2004 byl vztah mezi muslimy a většinovým obyvatelstvem značně napjatý. Jaká je v Nizozemí situace dnes?

"Dnes je situace samozřejmě mnohem lepší, než byla před třemi, čtyřmi roky. To výrazně souvisí s tím, že do politiky vstoupili někteří představitelé muslimského obyvatelstva. Nejsou to konzervativci, většinou jsou to představitelé sociálně demokratické strany. Oni jsou velmi schopni zapojovat se do politiky, do politických debat otázky kolem integrace i kolem náboženských poměrů, aby se o tom dalo normálně a ne populisticky debatovat."

Nizozemsko je proslulé svým liberálním přístupem k bioetickým otázkám, jako jsou partnerství homosexuálů, potraty, legalizace měkkých drog, přístup k eutanázii a podobně. Jak k tomu v relativně křesťansky orientované zemi mohlo dojít? Vysvětluje opět Peter Moreé:

Obrázek z Nizozemska

"Toto souvisí s tzv. pilarizací. Od počátku 20. století je holandská společnost v podstatě rozdělena na pět tzv. pilířů. Jsou to protestanté, katolíci, sociální demokraté, liberálové a humanisté. Holandská společnost funguje na takové bázi, že pokud se navzájem respektujeme, necháme si navzájem svou tzv. vnitřní suverenitu, tak jsme schopni tuto společnost provozovat. Tudíž jsou pak přijímány takové zákony, které jsou liberální - může to být kolem homosexuality, kolem abortu, může to být kolem eutanázie a tak dále. Tam je vidět, že ve snaze spolupracovat a hlavně ve snaze navzájem se respektovat je občas nutné udělat takové kroky a neprosazovat to, co myslíte vy, že to je správné."

autor: Petr Vaďura
Spustit audio