O sestrách Paulínkách a jejich novém knihkupectví

18. leden 2009

V předvečer svátku Křtu Páně požehnal kardinál Miloslav Vlk nové knihkupectví sester Paulínek v prostorách františkánského kláštera Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí v Praze. O poslání tohoto poměrně mladého řeholního společenství hovoříme se sestrou Annou.

Sestra Anna: "Kongregace dcer svatého Pavla byla založena v roce 1915 v severní Itálii v Piemontu, kde založil tuto kongregaci dnes už blahoslavený Jakub Alberione. A ideou bylo, aby se sestry - zasvěcené osoby - věnovaly apoštolátu skrze sdělovací prostředky - to znamená nakladatelství, knihkupectví, jakákoli ediční činnost i v těch nových médiích jako internet nebo audiovizuální média a podobně."

U nás mají sestry nakladatelství a knihkupectví. Jak ale při slavnostním otevření obchodu zdůraznil kardinál Vlk, v tomto případě nejde o byznys, ale o evangelizaci.

Knihkupectví Paulínky

Sestra Anna: "Rozumíme tomu tak, že když otevíráme to naše knihkupectví, tak že nejdu teď prodávat nějaké zboží, ale jdu se setkávat s lidmi, kteří něco hledají a nebo dokonce lépe řečeno někoho hledají a my chceme být takovými šipkami na těch jejich cestách, které ukazují, naznačují na toho, kterého se oplatí hledat - tak jsme to zažili my v našem životě. Prodáváme prioritně to, co se nazývá takovým termínem křesťanská literatura, ale není to jenom náboženská literatura, chceme podporovat všechno to, co podporuje lidskou důstojnost, všechno, co slouží dobru člověka - pedagogika, psychologie, dějiny filosofie, hodnotné filmy, hudby a podobně."

V současné době působí sestry Paulinky v 52 zemích celého světa. Žijí v malých či větších komunitách. České společenství pěti sester je skutečně mezinárodní - Italka Španělka, jedna sestra z Indie, další z Mexika a sestra Anna je ze Slovenska.

Sestra Anna: "Žijeme v normálním pražském bytě v centru Prahy a sdílíme, dá se říct, kromě modlitby a toho duchovního života takový běžný život lidí, kteří se živí svou prací a mají starosti, jak to dneska stihnout. Pracujeme v nakladatelství, pracujeme v knihkupectví, pak hodně dá zabrat také distribuce našich knih. To, co z našeho nakladatelství vyjde. Také určitou práci si vyžaduje správa internetových stránek a propagace - vůbec cokoli, co je součástí každého jiného nakladatelství."

Požehnání Knihkupectví Paulínky

Nejdůležitější je ale pro sestry život s Bohem, modlitbě věnují minimálně dvě a půl hodiny denně.

Sestra Anna: "Za modlitbu nepovažujeme jenom to, když člověk klečí v kapli, ale za modlitbu počítáme i to, když si sestra vzpomene, proč a pro koho to dělá a vyšle nějaký signál v podobě krátké sms ke Stvořiteli a poprosí třeba za toho člověka, kterého právě oslovila. Mám radost z každé nové knížky, kterou nám dovezou z tiskárny, když ji rozbalíme a pak ji přineseme do kaple, tak se prostě těším, myslím, že každý člověk to zná, že se těší z něčeho nového, co vytvořil nebo při čem byl, když se to vytvářelo.

Spustit audio