Odoardo Focherini – první blahoslavený nositel titulu Spravedlivý mezi národy

30. červen 2013

Vatikán už blahořečil řadu lidí, ale nyní se mezi nimi poprvé ocitl křesťan, kterému se dostalo i obzvláštní pocty v Izraeli. Na cestu k svatořečení se vydal Ital, který je nositelem titulu Spravedlivý mezi národy.

V těchto dnech byl v Itálii blahořečen novinář Odoardo Focherini, který za druhé světové války položil vlastní život za záchranu Židů. Římskokatolická církev ho v jeho rodném městě Carpi v severní Itálii prohlásila za blahoslaveného mučedníka. Příslušné dokumenty k zahájení procesu blahořečení předložila diecése v Carpi v roce 1996 a loni v květnu je podepsal tehdejší papež Benedikt XVI.

Odoardo Focherini pracoval za války jako novinář pro deník L’Avvenire v Boloni. Janovský biskup tehdy poprosil jeho šéfredaktora, zda by nepomohl k útěku jistým polským Židům, a ten nebezpečný úkol svěřil Focherinimu.

Odoardo Focherini v roce 1930

Novinář se zapojil do tajné sítě, která vyráběla falešné dokumenty, a osobně pak pronásledované Židy doprovázel na švýcarské hranice. Zpráva o naději na cestu k záchraně se mezi židovskými uprchlíky brzy rozšířila a Focherini v ilegální aktivitě pokračoval. Zachránil před smrtí více než sto Židů, než byl prozrazen a v březnu 1944 zatčen italskými fašisty. Ti měli v rukou jeho dopis, v němž Focherini píše, že Židům pomáhá „nikoli pro peníze, ale z čistého křesťanského milosrdenství“.

Dopis se mu stal osudným. Z věznice v Boloni ho fašisté poslali do italského koncentračního tábora v Carpi a pak v Bolzanu a nakonec do německého tábora Flossenbürg. V prosinci téhož roku ve flossenbürském pobočném táboře Hersbruck zemřel na otravu krve po poranění nohy. Bylo mu teprve 37 let a zůstalo po něm sedm dětí.

Deska se jménem Odoarda Focheriniho v památníku Jad Vašem v Jeruzalémě (1995)

Deset let po válce udělila italská židovská obec jeho rodině zlatou pamětní medaili, ale nejvyšší pocta přišla v roce 1969. Izraelský památník obětem holokaustu Jad Vašem v Jeruzalémě prohlásil Focheriniho za „spravedlivého mezi národy“ a stejným titulem poctil kněze Danteho Salu, který Focherinimu pomáhal Židy do Švýcarska převádět. Také Italská republika před šesti lety Focheriniho poctila vyznamenáním Za občanskou statečnost.

Focherini je vůbec prvním blahoslaveným, který je zároveň nositelem titulu Spravedlivý mezi národy, jenž se uděluje lidem nežidovského původu za záchranu Židů za holocaustu. Zároveň je i prvním blahoslaveným křesťanem, který kvůli záchraně Židů zemřel, a také vůbec prvním novinářem.

Odoardo Focherini s dětmi v roce 1935
autor: gzb
Spustit audio