Papež František se v Krakově setkal s mládeží z celého světa

30. červenec 2016

Papež František se v Krakově setkal s mladými věřícími z celého světa. Na Světové dny mládeže přiletěli stovky tisíc mladých katolíků.

Svatý otec sedí v tramvaji a z okna kyne jásajícím davům. Není to právě obvyklý obrázek. Ale papež František už mnohokrát ukázal, že umí překvapit. Jako když nedávno prohlásil, že by se katolická církev měla omluvit homosexuálům za utrpení, které jim způsobila.

V podobném duchu přímo tady v silně konzervativním a katolickém Polsku, které odmítá přijímat muslimské uprchlíky, vyzval znovu k větší otevřenosti:

Papež František mává z tramvaje účastníkům Světových dnů mládeže v Krakově

Papež František: „Milosrdné srdce se dokáže podělit o chléb s hladovějícím. Milosrdné srdce se otevírá, aby přijalo uprchlíka, migranta.“

A právě ta výzva k otevřenosti, je asi tím hlavní poučením, které si zatím ze Světových dnů mládeže účastníci odnášejí.

Věřící zdraví papeže Františka, který jel do Jordanova parku tramvají

Důležitější, než formální program, jsou ale zřejmě bezprostřední setkání a známosti, které tady mladí katoličtí věřící z celého světa navazují. Tangi z Paříže říká:

Tangi z Paříže: „Myslím, že když jsi katolík, je důležité, abys tady byl, aby ses potkal s tolika jinými stejně smýšlejícími a věřícími lidmi z celého světa. Vždyť nás tady budou možná dva miliony, to je skoro neuvěřitelné! Jsem prostě katolík a jsem na to hrdý.“

Poutník očekává zahajovací mši na Světových dnech mládeže v Krakově

Farář David Bluhm z daleké Minnesoty ve Spojených státech sem přiletěl s 25-ti dětmi ze své farnosti. Na cestu a náklady spojené s pobytem si částečně našetřili a vybrali v darech od jiných věřících v jejich komunitě. Je to prý důležité, protože pro mladé Američany může být taková cesta do Polska zážitkem, který je poznamená na celý život:

Farář David Bluhm: „Takové akce, jako jsou Světové dny mládeže, mohou být něčím, co je probudí. Uvědomí si, že mají Boha v sobě. A zároveň tady pochopí, že církev, to není jenom jejich farnost, je to celý svět.“

Papež František zpovídá mladou účastnici Světových dnů mládeže v Krakově

Mladý Robert s kanadského Vancouveru přitaká:

Robert z Vancouveru: „Je dobré sdílet katolickou víru s celým světem. Poznat, že lidé z celého světa mají stejné pocity. Je to jako při svatém přijímání. Když víš, že víc lidí věří v to, co Ty, je snazší věřit.“

Poutníci čekají na zahájení Světových dnů mládeže v Krakově

V historických ulicích Krakova je v těchto dnech do pozdního večera slyšet hudba a zpěv. Teenageři z Jižní Ameriky se mísí s Filipínci, Poláky, Kanaďany, Italy, Španěly a nevím kolika jinými světovými národnostmi. A možná je právě tahle přímá zkušenost setkání s jinými kulturami na Světových dnech mládeže to nejdůležitější. Mše, symboly a rituály samozřejmě ke katolické víře neodmyslitelně patří. Ale tenhle bezprostřední kontakt a zjištění, že si můžete rozumět s lidmi z celého světa, to je nenahraditelná zkušenost.

autor: vpo
Spustit audio