Pochod litevských veteránů Waffen SS návrh švýcarského parlamentu a spokojenost obyvatel s životem v Izraeli

26. březen 2017

V hlavním městě Litvy Rize se i letos konal pochod veteránů, někdejších litevských členů oddílů Waffen SS. Ty se za druhé světové války podílely na straně nacistů i na vyvražďování litevských Židů. Z jejich celkového počtu 80 000 zahynulo během okupace plných 90 %.

Švýcarský parlament schválil návrh, který má švýcarským organizacím znemožnit podporu palestinského hnutí „Bojkot, stažení investic, sankce“. Tato mezinárodní akce usilující o izolaci a poškozování Izraele byla v dokumentu švýcarských zákonodárců postavena na roveň aktivitám podněcujícím rasismus, antisemitismus a nenávist.

Podle íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího „mezi sionistická spiknutí ke zničení lidského společenství patří s největší pravděpodobností dělání z žen zboží a nástroje rozkoše v západním světě.“ Vyslovil se tak na Twitteru v den, který podle muslimského kalendáře připomíná narození Muhammadovy dcery Fátimy.

Zpráva OSN o spokojenosti obyvatel s životem ve své zemi za rok 2017 řadí Izrael na 11. místo. Pořadí je stanoveno na základě ekonomických a sociálních údajů, průměrné délky života a dalších ukazatelů. První místa patří Norsku, Dánsku, Islandu a Švýcarsku. Izrael se svým 11. místem v žebříčku předčil mimo jiné Spojené státy, Německo a Velkou Británii. Česká republika je řazena na 23. místo.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio