Velké ticho - unikátní film o kartuziánech

3. březen 2007

Pokud se chcete v postní době ponořit do hlubší meditace a zároveň si dopřát zajímavý kulturní zážitek, pak se podívejte na unikátní dokument německého režiséra Philipa Gröninga Velké ticho. Stošedesátiminutový téměř němý film na sebe upozornil v roce 2005 na benátském festivalu, o rok později už získal cenu za nejlepší evropský dokument. V Německu, Francii a Itálii, kde se promítal v kinech, vzbudil mimořádnou pozornost, v Německu návštěvností předstihl Harryho Pottera. U nás se zatím s uvedením do kin nepočítá, Velké ticho si ale můžete koupit na DVD. V čem tkví nečekaný úspěch tohoto filmu? To vám řekne Teresie Bečková.

Stejně jako mnišský život představuje radikální alternativu k životu uprostřed světa, tak Velké ticho představuje alternativu ve filmové tvorbě. Na povolení natáčet v klášterní komunitě La Grande Chartreuse, v nejstarším kartuziánském klášteře, založeném svatým Brunem v 11. století, čekal německý dokumentarista Philipe Gröning 16 let. Nakonec strávil mezi mnichy šest měsíců a kamerou zachycoval jejich strohý způsob života. Musel ale dodržet podmínky, které si mniši kladli - žádné umělé osvětlení, žádná dodatečná hudba, žádný komentář, žádný štáb. Na všechno byl sám. Výsledkem je unikátní téměř němý dokument.

Logo

Během 160 minut se mluví asi tři minuty, a když řeč zmlkne, člověk se ponoří do ticha, začne se jinak dívat.

Film je precizní, strohá meditace, je to výlet do jiného světa. Na pozadí proměn horské krajiny francouzských Alp, střídání ročních a denních dob sledujeme monotónní každodenní život mnichů. Modlitba, práce, odpočinek a zase modlitba, stále se opakuje to samé.

Logo

Divák nedostává informace, nedozví se nic o zakladateli nebo historii řádu, ale je pozván sdílet tento život v jeho jednoduchosti a střízlivosti. Ocitá se na místě, kde nahlíží do podstaty lidství. Dlouhý záběr na mnicha, který krájí jablko, pohled do tváře muže, který se modlí, krejčí, který stříhá látku na nový hábit, detailní záběr na knoflíky v krejčovské dílně a zase krajina. Režisér zve diváka k tomu, aby zakusil svět takový, jaký skutečně je, ve vnímání těch nejjednodušších detailů. Dlouhým pohledem do tváří mnichů si uvědomujeme krásu i vnitřní tajemství každého člověka.

Logo

Je to film o vědomém přístupu k životu, o plném prožívání přítomného okamžiku. A tím vším jde proti trendům dnešní doby. Odpovídá ale na touhu člověka po kráse, radosti a harmonii, a možná proto tolik diváky přitahuje. Ostatně pokud se k němu dostanete, posuďte sami.

Logo

Další informace o tomto unikátním filmu najdete na stránce www.diegrossestille.de.

Spustit audio