Naděje pro antilopu Derbyho

10. prosinec 2010

Češi jsou jediní na světě, kdo organizuje záchranu kriticky ohrožené antilopy Derbyho v Senegalu – nově se zapojí i plzeňská zoo. Na tiskové konferenci tento pátek se představilo nově vzniklé občanské sdružení Derbianus CSAW a společně se svým partnerem plzeňskou zoo seznámilo přítomné hosty s plánem záchrany antilopy Derbyho v Senegalu pro rok 2011.

V rámci záchranného programu se v příštím roce do Senegalu za antilopou Derbyho vypraví čtyři odborníci ze sdružení Derbianus CSAW a pod jejich vedením i dvě studentky z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Na místě se budou zabývat především identifikacemi nově narozených mláďat (očekává se narození až dvacítky mladých) pro potřeby plemenné knihy a dále budou organizovat i náročné převozy vybraných antilop do nových stád.

„Identifikace mláďat provádíme každoročně“ uvádí Magdalena Žáčková, která se za mláďaty do Senegalu vypraví již potřetí. „Pořizujeme snímky každého mláděte z levé a pravé strany, počítáme kolik má pruhů a zakreslujeme jejich tvar. Pruhy fungují jako čárový kód, s věkem se nemění a my díky nim zvíře kdykoli bezpečně poznáme“, popisuje Žáčková co je náplní identifikací.

Zoo Plzeň projekt záchrany antilopy Derbyho dlouhodobě sleduje. V tomto roce se rozhodla zapojit aktivně a stala se členem sdružení Derbianus. „Se sdružením plánujeme uspořádat v naší zahradě zábavně-naučné akce pro děti i vzdělávací cykly pro dospělé“, nastínil Jiří Trávníček, ředitel Zoo Plzeň.

Antilopa Derbyho

Kromě zoologických zahrad spolupracuje o. s. Derbianus CSAW s ČZU, jejíž studenti se podílejí na výzkumu v Senegalu. K záchraně antilopy Derbyho přispívají také všichni, kdo si koupili dárkové předměty s motivem kampaně Naděje pro antilopu Derbyho. Nově lze na stránkách www.derbianus.cz zakoupit poukázku na převoz či identifikaci antilopy Derbyho.

Západní poddruh antilopy Derbyho žije pouze v Senegalu. Ve volné přírodě v Národním parku Niokolo Koba se nachází posledních 100-170 jedinců, kvůli čemuž je Mezinárodním svazem ochrany přírody IUCN řazen do kategorie kriticky ohrožený. „Do této kategorie patří např. gorila horská či tygr sumaterský“, ilustroval závažnost situace zoolog Pavel Brandl.

Čeští odborníci se záchraně antilopy Derbyho v Senegalu věnují jako jediní na světě, a to již od roku 2000. Nejprve projekt vedli pod hlavičkou ČZU pomocí mj. fondů z České rozvojové spolupráce. V roce 2010 pak založili občanské sdružení Derbianus CSAW. S ČZU úspěšně spolupracují i nadále a nově se do záchrany antilopy Derbyho zapojují další instituce jako je Zoo Plzeň.

Záchrana antilopy Derbyho v současnosti spočívá především na chovu v odborné lidské péči. Ve dvou přírodních rezervacích v Senegalu spravují Češi přes 60 jedinců v pěti stádech. Zajišťují odborný dohled nad jejich chovem, vedou plemennou knihu a v neposlední řadě se věnují výzkumu této vzácné antilopy. Pod vedením odborníků ze sdružení Derbianus CSAW se na výzkumu podílejí i studenti ČZU, především z Institutu tropů a subtropů.

Lenka Bartůňková, Pavel Brandl a Magdalena Žáčková jsou členy o. s. Derbianus Czech Society for African Wildlife.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio