Nahmatali jste si na krku bulku, která nebolí? Neváhejte a jděte k lékaři

22. září 2020

Zduření na krku, které způsobuje rakovinu, má jedno úskalí. V naprosté většině nebolí. Proto také lidé s tímto problémem k lékaři nespěchají. Často to bývá i tak, že si zduřené uzliny na krku všimne partner postiženého nebo si ji muž nahmatá při holení.

„Bulka nemusí být dlouhou dobu ani viditelná, cítíte ji jen pohmatem,“ říká přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku MUDr. Jan Vodička z Pardubické nemocnice a pokračuje:

„Pokud zjistíte, že takovou nebolestivou bulku na krku máte, vůbec neváhejte a zajděte ihned k lékaři. Je velmi důležité zachytit tento nádor včas, aby se dal odoperovat. Naším úkolem je prohlédnout dutinu ústní, nosohltan i hrtan a najít původní ložiško,“ vysvětluje MUDr. Vodička.

Prvotním ložiskem bývá nejčastěji patrová mandle. Ložisko může být docela malé, ale uzlina na krku už velmi objemná. Je logické, že čím dřív dojde k záchytu ložiska, tím je jeho rozsah menší a léčba efektivnější.

Dvě skupiny pacientů s nádory v oblasti hltanu

První typ pacientů si za svou nemoc může z velké části sám. Způsobí si zhoubný nádor svou špatnou životosprávou. Druhá skupina získává nádor na podkladě papilomaviru. V podstatě se tedy jedná o virové onemocnění. Přitom přítomnost tohoto viru je běžná v populaci, nosí ho v sobě až 70 procent lidí. V některých případech ale může takto škodit.

Co se děje po zjištění diagnózy

Při podezření na nádor lékaři odeberou z uzliny vzorek a do čtrnácti dnů pak přichází výsledek. Mezitím provádí zobrazovací vyšetření, která ukazují, kolik uzlin je postižených, jestli je nádor hluboký nebo povrchový. V některých případech se původní nádor velmi těžko hledá. Lékaři pátrají i v kořeni jazyka nebo v nosohltanu.

„Naším cílem je odstranit viditelná postižení, jak na uzlinách, tak na mandlích. Léčbu v naprosté většině případů dále zajišťuje onkolog. Je to bolestivá léčba, pacienti mají problémy s polykáním a podobně. Pokud se ale vše dobře podaří a pacient má vůli všechno zvládnout, dokáže postupně opět přijímat stravu klasicky ústy a vrátí se zpátky do života. A to je náš cíl,“ uzavírá přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku MUDr. Jan Vodička z Pardubické nemocnice.

Spustit audio

Související