Hanuš Bartoň

hudební skladatel (nar. 1960)

Skladatel, klavírista a pedagog Hanuš Bartoň se narodil v rodině vědecko-výzkumného pracovníka. Od roku 1975 studoval skladbu (Ilja Hurník) a klavír (Emil Leichner) na Pražské konzervatoři.

Ve studiu pokračoval na hudební fakultě Akademie múzických umění (1981 - 1986) u Jiřího Pauera (skladba) a Jana Panenky (klavír). Své odborné vzdělání si rozšířil o aspiranturu na katedře skladby HAMU pod vedením Svatopluka Havelky.

Převážná část jeho skladatelské tvorby je věnována instrumentální hudbě. Bartoň je však autorem i hudebně dramatických děl, několika vokálních skladeb a cyklů a věnuje se i tvorbě elektroakustické. Ve své tvorbě se snaží o organické propojení značně odlehlých stylových a žánrových východisek do uceleného kompozičního tvaru.

Jeho skladby byly provedeny významnými orchestry a soubory v České republice i v zahraničí:
Po západu slunce pro symfonický orchestr – 2005, Praha, Česká filharmonie, komponováno na zakázku České filharmonie, dále provedeno v r. 2007 na festivalu soudobé hudby v Astaně (Kazachstán)
Balada pro klavír – 2008, Bagno di Romagna, dále větší počet repríz vItálii, ČR a v Německu
Marcia funebre pro elektrickou kytaru a komorní soubor – 2011, soubor MoEns, Praha, další reprízy vČR a v zahraničí
Míjení času pro flétnu, klarinet, housle, violu, violoncello, klavír a syntetizér – 1999, provedeno různými soubory u nás i v zahraničí: Toronto 2008 -na festivalu společnosti pro soudobou hudbu Continuum, Göteborg 2009 - norským souborem BIT 20 na Světových dnech soudobé hudby ISCM ad.

Je také autorem scénické hudby k více než 20 divadelním představením a zakládajícím členem souboru pro interpretaci soudobé hudby MoEns, členem sdružení skladatelů a interpretů soudobé hudby „Ateliér '90" a hudebního odboru Umělecké besedy.


V současnosti působí jako profesor na katedře skladby HAMU, kde vyučuje hlavní obor skladba a od roku 2010 je vedoucím katedry skladby HAMU.

Tituly k pronájmu - viz Kompletní katalog skladeb

Tituly k prodeji:
Dvojkoncert pro klarinet, altový saxofon a orchestr
Míjení času
Šest starobylých miniatur
Trio pro klarinet, violu a klavír
Tříšť - Scelení

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz