Jiří Kabát

hudební skladatel (nar. 1984)

Jiří Kabát byl v roce 2000 přijat na Pražskou konzervatoř, kde studoval v houslové třídě D. Vlachové. V září 2004 přestoupil do violové třídy J. Rajniše, kterou zakončil v roce 2007 absolutoriem s orchestrem. Je také absolventem Royal Conservatoire of Scotland v Glasgow ve třídě L. Atlase a členem Vlachova kvarteta Praha a souboru Barocco sempre giovane.

Jako sólista vystupoval např. s Collegiem českých filharmoniků, Pražskou komorní filharmonií, Pražskými komorními sólisty, RSAMD Orchestra a dalšími. Získal stipendia pro Int. Music Academy v Plzni a Meadowmount School of Music v USA. Je držitelem cen z mezinárodních soutěží Mistra Josefa Muziky, Beethovenův Hradec, Julio Cardona (Portugalsko), Lionel Tertis a Watson Forbes (Velká Británie). Získal i další ocenění (např. Cena NČHF, Govenor´s Prize, Tillett Trust Bursary. Natáčí pro Českou televizi, Televizi Noe a Český rozhlas. Skladatelé A. Kathmeridu, M. Pasieczny, K. Smékal a G. Agostinho mu dedikovali své skladby. Od září 2013 působí jako profesor hry na violu a odborných předmětů na Konzervatoři Pardubice. Pracuje také jako aranžér a studuje dirigování u M. Němcové a M. Košlera.

V roce 2012 absolvoval studia kompozice ve třídě J. Gemrota Symfonií č. 1 „Te Deum" uvedenou v Rudolfinu Symfonickým Orchestrem Českého Rozhlasu. Píše komorní hudbu (3 smyčcová kvarteta, klavírní kvintet, trio, Fantazie na chorál „Svatý Václave“ ad.) i orchestrální a symfonickou (orchestrální předehry, 3 koncerty pro sólový nástroj s doprovodem orchestru, Fantazie pro housle a orchestr ad.)

V roce 2011 získal 1. cenu a mimořádně udělovanou cenu absolutního vítěze druhého ročníku Mezinárodní skladatelské soutěže Antonína Dvořáka. Jeho díla zněla např. na Festival International Echternach, v komorním cyklu FOK a České Filharmonie, Östergötlands Musikdagar, Festival du Lubéron, Festival de Quatuors à Cordes en Pays de Fayence aj. Získal též cenu OSA za rok 2013 pro nejúspěšnějšího skladatele vážné hudby.

Tituly k prodeji:
Koncertní variace na Dvořákovo téma pro violoncello/violu a klavír
Smyčcový kvartet č. 1 "et lux in tenebris lucet"

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz