Curatio hypochondrii pro fagot sólo - Martin Hybler

23. leden 2012

Čtyřvětá skladba Curatio hypochondrii (léčba hypochondra) pro sólový fagot vznikla ze spolupráce s fagotistou Václavem Vonáškem v roce 2010. Naše společná prvotní idea byla v jakési zvukové laboratoři, tedy v hledání nejroztodivnějších zvuků, které fagot dokáže v rukách kreativního interpreta vyloudit. Závěr naší spolupráce vedl směrem k smysluplnému začlenění těchto efektů do přirozené hry.

Ve skladbě se objevují bohatě artikulované tóny, multifoniky, bisbiglianda, glissanda a další techniky, které se v současných partiturách objevují čím dál častěji.

Inspirací mimohudebního obsahu se stalo medicínské prostředí – diagnóza hypochondr. Podle statistik prý těchto lidí, kteří mají pocit, že jsou pořád nemocní stále přibývá. Skladba je zamýšlena jako komický kus hudby. Zdravý člověk, který pod tíhou utkvělé nemoci podstupuje stále drastičtějším léčebným procedurám, aby nakonec zabralo až placebo. Skladba je věnovaná Václavovi Vonáškovi za skvělou spolupráci při hledání nových zvukových možností fagotu. Nechť je tato skladba užívána jako léčivo zdraví prospěšné!

Další skladby Martin Hyblera vydané nakladatelstvím Českého rozhlasu:
Tři melodramy
Outsider bohém, klavírní výtah
Outsider bohém
Nepovídej
La musica della luna, klavírní výtah
La musica della luna
Na pohodu
Sound-Telescope pro hoboj sólo
Starokrásné koledy vánoční
Valdštejnská taneční suita
Z deníku plavby Sargasovým mořem

obsazenífg solomateriálpartnakl.č.R 238cena170,- Kč

Spustit audio