Český rozhlas v mobilu i na tabletu

20. červen 2014, aktualizováno

Český rozhlas nabízí své internetové stránky v úpravě pro mobilní telefony. Do mobilu si navíc můžete nainstalovat speciální aplikaci a poslouchat všechny naše stanice (včetně digitálních) kdykoliv chcete. Své aplikace má také náš zpravodajský portál, a to jak pro mobily, tak pro iPad.

Informace v tomto článku již nejsou aktuální a podpora zmiňovaných aplikací je ukončena. Veškeré v současnosti podporované aplikace Českého rozhlasu najdete na tomto odkaze.

Mobilní verzi internetových stránek Českého rozhlasu otevřete snadno. Stačí v internetovém prohlížeči předinstalovaném v telefonu napsat adresu www.rozhlas.cz. Automaticky se vám zobrazí verze pro mobilní telefony, nemusíte tedy už nic dalšího nastavovat. I když nemáte nejnovější mobil, můžete přes tuto stránku poslouchat naše živé vysílání.

Aplikace Českého rozhlasu
- Android
- iOS (iPhone, iPad, iPod Touch)
- Windows Phone

Aplikace pro Android

Obě aplikace stáhnete v Android Marketu, fungují na telefonech i tabletech. Po instalaci je spustíte z menu, nebo si je můžete přidat jako widget na plochu. V případě poslechové aplikace bude jako widget vaše oblíbená stanice, u aplikace Zprávy to bude přehled několika nejnovějších titulků.

Logo

Aplikace podporují multitasking, běží tedy na pozadí a na telefonu se zatím můžete věnovat něčemu jinému. Když vám někdo zavolá, živé vysílání se automaticky ztiší. Jakmile zavěsíte, vrátí se na původní hlasitost. Podporováno je nahrávání streamů do formátu MP3 a nechybí ani integrace s budíkem v telefonu, takže vám ranní vstávání zpestří vysílání Českého rozhlasu.

Autorem aplikace pro živé vysílání je firma Mautilus, Zprávy ČRo vyvinula společnost Mediawork.

Aplikace pro iPhone, iPad a iPod Touch

Všechny tři aplikace stáhnete v AppStore. Prostřednictvím poslechové aplikace naladíte všechny naše stanice i internetové streamy. Podporován je multitasking, aplikace tedy běží na pozadí, zatímco na iPhone například píšete SMS zprávu.

Logo

Příznivce kvalitního zpravodajství potěší aplikace Zprávy ČRo, případně Zprávy ČRo HD (pro iPad), ve které si můžete sami nastavit, jaké zprávy chcete číst. Součástí většiny článků jsou i informace ve zvukové podobě – reportáže přímo z místa či celé rozhovory, na jejichž základě zprávy vznikají. Ty je možné i v aplikaci poslouchat v integrovaném přehrávači. Pokud jste limitováni internetovým připojením, můžete si články stáhnout a přečíst si je po odpojení od internetu z paměti telefonu.

Windows Phone

  • iRadio (Windows Phone 7.5 a novější)

Pohodlný způsob, jak naladit živé vysílání všech našich stanic a internetových streamů v telefonech se systémem Windows Phone 7.5. Na výběr máte ze dvou kvalit vysílání (pro pomalejší a rychlejší připojení). U každé stanice se zároveň dozvíte, co právě vysílá a jaký je její nejbližší program. Aplikace podporuje multitasking, takže můžete poslouchat oblíbený pořad a zároveň si třeba číst e-maily. Bonbónkem je fukce Spát, která vysílání automaticky ukončí po zadané době.

Aplikaci pro Český rozhlas vyvinula společnost Mautilus.

Ostatní mobilní telefony

Pokud váš mobilní telefon nepatří do jedné z výše uvedených kategorií, otevřete v jeho internetovém prohlížeči adresu m.rozhlas.cz. Klikněte na odkaz Poslech a zkuste vysílání spustit ze stránky, která se otevře.

upozornění, pozor

NEPŘEHLÉDNĚTE
Upozorňujeme, že poslouchání stanic na mobilním telefonu využívá přenos prostřednictvím internetového připojení. To může vést ke zvýšenému přenosu dat. Ujistěte se, že máte u svého operátora aktivovaný datový paušál, nebo že jste připojeni na bezdrátovou síť, abyste předešli vysokému měsíčnímu účtu. Zároveň si u operátora ověřte, jaký máte datový limit (FUP). Pravidelné dlouhodobé poslouchání internetových streamů ho může rychle vyčerpat.

Spustit audio