Napříč Sibiří se škodovkou: škola ruské jízdy

16. srpen 2007

Kdo cestuje po světě ví, že v každé zemi se jezdí jinak. Tuhle se dbá na červenou, jinde ne, támhle si sebemenší prohřešek proti pravidlům nedovolí, jinde na ně doslova kašlou. A co země neomezených možností? Využijme přítomnosti Petra Jansy, který celým Ruskem, největší zemí na světě, projíždí právě v těchto dnech a právě i v tuto chvíli. Na co si dát pozor?

Na milici, tedy policii. Sami Rusové se jí smějí, ale policisty je okolo silnic vidět o poznání více než u nás. Čím častěji sedíme za volantem, o tolik víc nás staví. Rozumný a nejlepší přístup. To by ovšem nesměla existovat korupce. Po rozhovoru s jedním mladíkem, jméno raději neuvádím, jsem nabyl dojmu, že si dělá kdo chce co chce. Příliš mnoho mrtvých je desátkem mladistvých, kteří ani nemají řidičák. Ale tatínkové jejich smrt, respektive smrt jiných, vyplatí. Jako odpustky...

To, co občas můžete vidět na našich silnicích, je slabý odvar, Rusové to dotáhli k dokonalosti. Červená, plná čára, signalizace na železničním přejezdu, to všechno je pouze informativní. Stejně jako rychlost. Na tu, alespoň podle mých zkušeností, všichni kašlou - stejně jako na pásy. Jako všude, i tady je k nějakému rozumu donutí až viditelně postavené auto. S oblibou pak Rusové předjíždějí na místech, kde nevidí před sebe. Kvůli tomu jsem za těch pár dní viděl tolik krizovek jako za celých 36 let svého života.

Na cestě do Ulan-Ude

A chodci? Ohrožený druh! Ať přecházíte kdekoliv, řidič nikdy neubere, spíše přidá a se šklebem na tváři si vychutnává vaše popobíhání. Na druhou stranu, chodce před padnutím červené varuje několikeré bliknutí zeleného panáčka, takže potom se i stoletá stařenka musí dát do běhu nebo skončí pod koly auta.

Na delších trasách pak musíte očekávat neočekávané. Rusové jsou nevyzpytatelní, když svůj kamión klidně odstaví hned za horizont. A to jsou řidiči. V neposlední řadě je třeba se vyvarovat srážce se skotem. Nemyslím s národem nebo jeho příslušníkem, ale s krávami. Ty totiž rády okupují okolí silnic a nevěřili byste, jak dokáží být rychlé. Stejné je to se psy, malými dětmi, ale třeba i dravými ptáky. Medvěda jsme doposud nepotkali.

autor: pgj
Spustit audio