Necelý týden do Vánoc cukráři na Mostecku rozvážejí napečené vánoční cukroví

18. prosinec 2021

Napilno mají i salony krásy a obchody, kam zásilkové služby ukládají balíky

Do Štědrého dne zbývá necelý týden. Cukrářské výrobny na Mostecku už nepřijímají objednávky, ale rozváží napečené cukroví mezi své zákazníky. Plné ruce práce mají i prodejny, kam zásilkové služby vozí balíky, přijmou stovky položek denně.

„Pekli jsme letos asi dvě stě deset kilo. Letos jsme vůbec neobesílali firmy, protože bychom to kapacitně nezvládli,“ říká majitelka cukrářské výrobny z Mostecka Lucie Hofmanová.

Letos napekli ve srovnání s loňským rokem dvojnásobek vánočního cukroví. Teď už ho rozváží, nové objednávky nepřijímá: „Uzavírku jsme měli na konci listopadu,“ počítá. Kilogram cukroví meziročně musela zdražit zhruba o třetinu. Důvodem je především zdražení surovin, především másla.

Nápor teď na Mostecku zažívají obchody, které zároveň slouží jako výdejny balíků. Do prodejny papírnictví na náměstí v Litvínově přijdou denně stovky položek. „Rok od roku je to víc. Denně teď přijde dvě stě padesát, tři sta balíčků. Ústrky jsou nejhorší,“ popisuje prodavačka s tím, že vydávat budou až do 23. prosince.

Mnohem vyšší zájem o alkohol sleduje pravidelně před Vánoci Ivana Vlková z prodejny nejen s vínem v Litvínově. „Nejčastěji zákazníci kupují kvalitnější vína, buď pro sebe na vánoční stůl, nebo jako dárek. A potom pálenky a rumy,“ vypočítává nejžádanější sortiment.

Necelý týden před Štědrým dnem se nezastaví ani salony krásy. Ten v Litvínově má zaplněné termíny až do Vánoc. „Termíny už nemáme. Naše zákaznice se objednávají už do od září až do konce roku, aby měly termín právě na konci roku a byly krásné na ježíška,“ vysvětluje Marcela Langráfová.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.