Nechte miminka a batolata, aby se fyzicky namáhala, radí fyzioterapeutka

27. leden 2021

Pokud chceme dítěti zajistit co nejlepší fyzický vývoj už od miminka, je dobré se spolehnout na přírodu a na intuici a neklást nevědomě dítěti do cesty překážky. Alespoň to tvrdí fyzioterapeutka Tereza Nováková.

Škodit fyzickému vývoji dítěte můžeme i tím, že mu budeme dávat na hraní chytrý mobilní telefon, vysvětluje Tereza Nováková, vedoucí Katedry fyzioterapie Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Touha dítěte mít mobil je ohromná, je to způsobeno i tím, že rodiče do něj někdy často koukají místo toho, aby se dívali na dítě.

Čtěte také

„Aby dítě dokázalo sledovat mobil, tak bude zaujímat pasivní polohu, většinou vsedě,“ vysvětluje fyzioterapeutka. „V ten okamžik mu ale ubíráme z jeho přirozených pohybových aktivit.“ Delší sezení by přitom mělo podle Terezy Novákové přijít co nejpozději ve vývoji dítěte. 

V Houpačkách vyjmenovala také některé varovné signály, kterých když si rodiče povšimnou, tak by je měli vždy konzultovat s pediatrem a případně fyzioterapeutem. U těch nejmenších dětí jde o náhlou změnu svalového napětí, případně nesouměrnost v pohybech, například dítě má otočenou hlavu převážně jen na jednu stranu.

Jakých dalších věcí si rodiče mají ve fyzickém vývoji svých dětí všímat? Jak souvisí rozvoj pohybových schopností s vývojem řeči a psychiky dítěte? Je dobré nějak s malým dítětem cvičit? A může dítěti škodit nošení v šátku? Pusťte si celé Houpačky ze záznamu, kde se to dozvíte!

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka