Nejen řidič, ale i chodec musí brát ohled!

26. říjen 2007

Chodec versus řidič. Leckdy se zdá, že se jedná o dva nesmiřitelné protivníky. Každopádně je jasné, že řidič by měl dát chodci, který chce přejít po přechodu, přednost. Na druhou stranu, chodec by neměl vstoupit do vozovky těsně před přijíždějícím autem. Zkrátka je to o vzájemné ohleduplnosti a obě strany si musí vyjít vstříc, tak je to ošetřeno i v zákoně. Nastávají ovšem situace, kdy to platí dvojnásob, a to především ve chvílích, kdy řidič odbočuje.

Při odbočování musíme počítat s tím, že za rohem může být přecházející chodec vždy.

"V takovém případě pojedu při té straně vozovky kam budu odbočovat. Včas dávám znamení směrovými světly o změně směru jízdy a už předem zvyšuji pozornost, zda někdo vozovku nepřechází. I když tam nebude vyznačen přechod, pravidla nám řadu let říkají (zákon 360), že odbočující řidič je povinnen dát přednost chodci, který přechází vozovku, na níž on odbočuje," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

Při odbočování doprava nás pak za určitých okolností auta jedoucí za námi mohou předjet.

"Mohou, ovšem za předpokladu, že levý pruh není místní úpravou vyhrazen pro odbočování doleva. Pokud by tedy řidič pokračující v jízdě přímo dodržoval pravidla, musel by za mnou počkat, než dokončím odbočování."

Často také vídáme předjíždění aut, která dávají přednost chodcům a přitom už předem blikají doprava s tím, že za přechodem budou odbočovat. To je nejen porušení zákazu předjíždění, za nějž hrozí pokuta od 5 000 do 10 000 korun, ale současně zákaz řízení na 6 měsíců až 1 rok a 6 bodů. Mimochodem, obecně nedání přednosti chodci nebo jeho ohrožení na přechodu znamená pokutu od 2 500 do 5 000 korun, při opakování zákaz řízení od 1 do 6 měsíců a 4 body. Při odbočování vlevo může nastat situace, kdy začneme odbočovat, ale budeme muset kvůli chodci zastavit v dráze vozidla, které přijede v protisměru a správně by mělo přednost.

"Musel jsem zastavit proto, že dávám přednost chodci. Do jisté míry tak budu překážet v jízdě protijedoucímu vozidlu, ale to musí počítat s touto možností a už dopředu jet se zvýšenou opatrností, aby včas zastavil a nenaboural mě."

Každá taková nehoda pak bude posuzována individuálně a bude záležet na konkrétní situaci. V neposlední řadě pak nastávají situace, kdy na světly řízené křižovatce odbočujeme a za rohem je na přechodu chodec, kterému už ale svítí červená.

"Když se mi při přecházení přechodu rozsvítí červená, je lepší, když vozovku přejdu a nezačnu se vracet. To potom vytvářím nebezpečné situace. Takže i s tímto musí řidič počítat."

autor: pgj
Spustit audio