Nejstarší německý vánoční trh v Drážďanech opět láká tisíce Čechů

13. prosinec 2013

Češi během adventu doslova okupují Drážďany. Láká je tam nejstarší vánoční trh v Německu i levnější vlakové jízdenky.

Více než výhodné nákupy ale české návštěvníky přitahuje okouzlující atmosféra předvánočního města.

Kdo chce ve vlaku do Drážďan sedět, musí v předstihu zaujmout strategické místo na nástupišti. Spousta lidí tam proto čeká už půl hodiny před odjezdem vlaku: „ My jedeme jenom na vánoční trhy. Žádné nákupy nechystáme, jenom výlet. Koupíme si jenom dobroty, štolu, možná jablka v županu,“ těší se návštěvníci trhů už na libereckém nádraží.

Krátce po příjezdu vlaku do Drážďan vplouvají Liberečané doslova do řeky lidí a sledují na Altmarktu Slavnost štoly.

Tohle tradiční vánoční pečivo pečou ve městě, které se nazývá Florencií na Labi, ve velkém. Na voze vezou dokonce obří kousek více než dvě tuny těžký. Slečna ze Sokolovska nad ní kroutí hlavou: „Je opravdu pravá? Je k jídlu?“

K jídlu sice je, ale málokdo se v davu lidí protlačí k jejímu porcování. Tlačenice je i u stánků. Kupuje se svařáček a horké kaštany.

Parta dam středního věku z Březové nehodlá moc utrácet. „Teď jsme si prošly uličku s průvodem knížat, nasát atmosféru, ale v žádném případě nechodit po nákupech.“ Přesto vnímají oslabení koruny jako nepříjemné: „Když si člověk kupuje euro za 28 korun, to je hrozné,“ shodují se.

Na vánoční nákupy se ale Češky těsně před vánocemi chystají ještě vydat do Bavorska, do Mnichova spíš než do Drážďan. V oblečení je rozdíl v cenách, ale nakupují i potraviny. „Tam nejde o to, jak jsou drahé, ale o kvalitu. Němci mají lepší sýry, salámy i jogurty,“ vypočítavají.

Zajímavé je, že Češi nakupují na drážďanském trhu české vánoční ozdoby a dokonce i figurky a loutky českého krtka. „Je to tahák,“podotýká prodavač, „Krtka zná hodně Čechů z dětství a protože je tu kolikrát více Čechů než Němců, jdou tyhle hračky na odbyt.“

Spustit audio