Nejzápornější postavou českých dějin je Klement Gottwald. Nelíbí se ani současní politici

9. červen 2016

Český rozhlas zjišťuje, jaký mají Češi vztah k hrdinství, koho považují za hrdinu a koho naopak za nejzápornější postavu našich dějin. V poslední části ankety zatím vítězí Klement Gottwald. Do první desítky se dostali také čtyři polistopadoví politici.

Prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda označilo jako nejzápornější postavu českých dějin 36 % hlasujících. Anketu na webu Hrdina.cz vyplnilo k 12. červnu 2015 celkem 5227 respondentů z nichž 75 % tvořili muži a čtvrtinu ženy. Převažuje mezi nimi středoškolské (44,1 %) a vysokoškolské (43,3 %) vzdělání. Téměř polovinu respondentů pak tvořili lidé do 35 let.

Klement Gottwald vešel do dějin jako vůdce komunistického převratu v roce 1948 a strůjce politických čistek, kterým padlo za oběť mnoho odpůrců komunistického režimu a následně i někteří nepohodlní komunističtí funkcionáři. Gottwalda považují za hlavní negativní postavu také některé osobnosti oslovené Českým rozhlasem. „Je to samozřejmě komunista Klement Gottwald. Ten uvrhl naše lidi do otroctví a zabrzdil tady vývoj a prosperitu na čtyřicet let,“ tvrdí fotograf Jan Saudek.

Anketa Kdo je pro vás HRDiNA.CZ - otázka 10 (12.06.2015)

Stejné jméno napadlo i astronoma Jiřího Grygara. „Byl to člověk, který několikrát zradil. To, co dělal za první republiky, byl jasný rozvrat. A když se vrátil ze Sovětského svazu, tak byl ještě navíc zbabělý, protože poslal na smrt i své nebližší přátele. Způsobil neštěstí pro nás pro všechny,“ řekl Českému rozhlasu Jiří Grygar.

Šest procent hlasujících považuje za nejzápornější postavu kolaboranta a protektorátního ministra školství Emanuela Moravce. Moravec působil za první světové války jako legionář, po Mnichovské dohodě v roce 1938 však zcela obrátil a začal propagovat spolupráci s nacistickým Německem. Legendárními se staly především jeho propagandistické projevy v rozhlase.

„Moravec byl bezskrupulózní kolaborant, bezpáteřní člověk. Všichni kolem něj dělali co mohli a on se jasně přidal k Němcům a škodil,“ říká jeden z Pražanů, s nímž mluvil redaktor Jaroslav Skalický.

Neslavně vychází z ankety Českého rozhlasu rovněž naši polistopadoví politici. Jestliže hrdiny vybírali respondenti především z dob dávno minulých, mezi nejzápornější postavy vybrali hned tři aktivní politiky. Na třetím místě se umístil současný prezident Miloš Zeman, na pátém jeho předchůdce Václav Klaus a osmé místo získal bývalý ministr financí a autor nedávných neoliberálních reforem Miroslav Kalousek.

Pozoruhodné a značně rozporuplné je hodnocení prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Lidé mu podle dosavadních výsledků hlasování přisuzují druhé místo mezi hrdiny, ale zároveň i druhou příčku na žebříčku nejzápornějších postav historie.

Po uzavření ankety seznamíme veřejnost s celkovými výsledky. Český rozhlas jako veřejnoprávní médium považuje za svou povinnost seznamovat posluchače se všemi fakty nestranně a pravdivě, jakkoliv mohou být kontroverzní.

autoři: jas , Dušan Radovanovič
Spustit audio