Nespokojenost s komunálními volbami. Krajský soud dostal přes čtyřicet stížností

22. říjen 2018 15:41

Celkem jednačtyřicet stížností na komunální volby přijal středočeský krajský soud. Část se týká bývalých okresních měst - Kladna, Kutné Hory, Mělníka nebo Benešova, další například Hostivice nebo Peček. Dvě ze stížností krajskému soudu nepříslušely, protože se týkaly městské části Praha 15.

Soud se bude zabývat například volbami v Hostivici, kde neměli všichni kandidáti uskupení Zdravá Hostivice ve středočeském městě trvalé bydliště, což je v rozporu s volebním zákonem. Kandidátku tam vedl bývalý středočeský hejtman David Rath, nepravomocně odsouzený za korupci. 

David Rath Českému rozhlasu řekl, že považuje stížnost za účelový pokus zbavit se opozice v Hostivici, a že jde o pohrdání rozhodnutím voličů, kteří dali uskupení přes pět procent hlasů. Podle Ratha totiž bylo na kandidátce uvedené, že někteří lidé ze seznamu v Hostivici trvalý pobyt nemají, přesto dostali preferenční hlasy. Navíc prý, podle Ratha, ve městě pracují a dobře ho znají.

Lídr kandidátky upozornil, že s jedním získaným mandátem, který dostal právě bývalý hejtman, neaspirují na místa ve vedení města.

Soud by se měl zabývat i volbami v Milíně na Příbramsku, kde byla podána stížnost na sčítání hlasů, nebo Neratovic.

Falešné letáky v Kutné Hoře

Čtyři podněty se týkají největšího města v kraji Kladna. Napadeny byly i volby v bývalých okresních městech Kutné Hoře, Mělníku a Benešově.

V Kutné Hoře podalo návrh na neplatnost voleb vítězné uskupení Město PRO lidi bývalého starosty Martina Starého. Učinilo tak v pátek, kdy už bylo jasné, že nebude v nově dohodnuté koalici. Důvodem byly podle Starého falešné letáky Města PRO lidi, které se objevily před volbami. Jeden typ letáku avizoval přijetí až 2 000 utečenců. Uskupení kvůli tomu podalo trestní oznámení, z šíření viní politickou konkurenci. Jeden z distributorů je podle Starého již znám, po ostatních se pátrá.

"Nemáme z tohoto našeho rozhodnutí žádnou radost. Mají ale město po další čtyři roky vést také strany, od jejichž členů pochází falešné letáky? To nepovažujeme za možné," uvedl Starý. Sdružení se podle něj stalo obětí nefér manipulace s veřejným míněním.

Stížnosti se týkají i voleb v Říčanech, Jesenici, Čelákovicích, Mníšku pod Brdy, Milovicích, Pečkách, Olešné, Líbeznic, Zdib, Trnové, Velkých Popovic, Svojetic, Klokočné, Týnce nad Sázavou, Lešan, Řisut, Kačice, Litně, Horušic, Chlístovic, Měšic a Doubku.

Na jejich vypořádání má soud dvacet dnů. 

autor: Adam Bejšovec | zdroj: ČTK
Spustit audio