Nevměšování se do vnitřních záležitostí může být nebezpečné

28. únor 2013

Občas slýchám v České republice názory, že se mezinárodní společenství, zvláště pak Američané, neměli do situace v Afghánistánu vměšovat a že měli ponechat věcem jejich průběh. Tomu musím rozhodně odporovat.

Zaplaťpánbůh, že se mezinárodní společenství, to jest především západní svět, poučilo z chyb minulosti a neponechalo věcem v Afghánistánu volný průběh, tak jako to udělalo třikrát: poprvé za sovětské invaze, kdy se omezilo jen na verbální protesty a u některých zemí na bojkot moskevské olympiády v roce 1980, podruhé po odchodu sovětských okupantů, když ponechalo na vůli kmenovým náčelníkům a mudžahýdským velitelům, aby spolu bojovali o moc, potřetí pak po ustavení krutého režimu Talibánu, pošlapávajícího základní lidská práva.

Také tenkrát se ozývaly hlasy odmítající tak zvané vměšování do vnitřních záležitostí země - což byla mimochodem oblíbená fráze komunistických režimů, když někdo kritizoval porušování lidských práv v jejich zemích. Náznakem toho, k čemu mohlo dojít, kdyby se byl i tentokrát ponechal věcem v Afghánistánu volný průběh,je americký objev, že přívrženci Usamy bin Ladina mohli v této zemi provádět výzkum zbraní hromadného ničení. Informoval o tom na úterní tiskové konferenci na Floridě americký generál Tommy Franks, který velí americkým vojenským silám, bojujícím v Afghánistánu proti Talibánu a teroristickému hnutí Al Kajda.

"Identifikovali jsme přes 40 míst, které představují potenciál pro výzkum zbraní hromadného ničení či něčeho podobného. Mnohá z těchto míst jsou nyní pod kontrolou protitalibánské opozice, a my je jedno po druhém zkoumáme,"řekl generál Franks, který dodal, že některá z podezřelých míst jsou stále v rukou Talibánu.

Americká vláda už před časem prohlásila, že bere velmi vážně tvrzení bin Ladina a jeho přívrženců, že se snaží o vývoj zbraní hromadného ničení. Ministr obrany Donald Rumsfeld, který vystoupil také na zmíněné tiskové konferenci,upozornil, že pokud by Američané našli v Afghánistánu zbraně hromadného ničení, okamžitě je odstraní. " V případě, že by se tam takové zbraně našly, Spojené státy budou mít samozřejmě enormní zájem na tom, aby je dostaly pod kontrolu. Jak Rumsfeld tak generál Franks varovali, že boje v Afghánistánu pravděpodobně hned tak nekončí, i když opěrné body Talibánu a Al-Kajdy se hroutí a jejich vůdcové jsou stále na útěku.

ČRo 6 / RSE

28. listopadu 2001

rse@cro.cz

autor: Olga Valeská
Spustit audio